Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Za provođenje turističkih projekata Ministarstvo turizma dodjeljuje školama 400 tisuća kuna

Ministarstvo turizma je s ciljem poboljšanja kvalitete ugostiteljsko–turističkih kadrova i općenito srednjeg strukovnog obrazovanja u turističkom sektoru, objavilo javni poziv namijenjen srednjim strukovnim školama za promociju, jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala.

Ukupno 400 tisuća kuna iz programa bit će dostupno za širok spektar projekata, koji uključuju stvaranja turističkih proizvoda, promocije i uvođenja IT komunikacijskih tehnologija i sl.

Bespovratne financijske potpore dodjeljivat će se tako za novi turistički proizvod za jačanje ukupne konkurentnosti destinacije u kojoj se škola nalazi temeljen na povezivanju javnog, civilnog, privatnog sektora i znanosti, pozitivnim učincima u zaštiti okoliša, uvođenju novih tehnologija, uključivanju strateški definiranih posebnih oblika turizma (nautički, zdravstveni, kulturni, poslovni, golf, cikloturizam, ruralni i planinski, eno i gastro, omladinski, socijalni i dr.), zatim za projekte nastale u suradnji s drugim obrazovnim sektorima u svrhu razvoja turizma (IT-elektrotehnika i računalstvo, kreativni, poljoprivreda i prehrana,  zdravstvo i socijalna skrb, grafički, umjetnost i dr.), te za nove oblike promocije kao što su brending, uvođenje IT komunikacijske tehnologije (korištenje društvenih mreža, internet) i dr.

U povodu objavljivanja javnog poziva ministar turizma Gari Cappelli izjavio je: „Našim programima želimo omogućiti mladima uključivanje u kreiranje sadržaja koji će podići konkurentnost i kvalitetu turističkih destinacija u kojima žive. To je ujedno i prilika za usvajanje novih znanja i vještina te podizanje kompetencija novih naraštaja koji svojom inovativnošću i kreativnošću doprinose kvalitetnom turističkom razvoju i još boljem pozicioniranju Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije prepoznate diljem svijeta”.

Projekte mogu prijaviti srednje strukovne i umjetničke škole čiji su osnivači županija, Grad Zagreb ili Republika Hrvatska, a svaka škola koja se kandidira na projekt, prijavljuje tim koji se sastoji od jednog mentora i najmanje tri člana (učenika). Iznos zatraženih sredstava može bit najviše 20 tisuća kuna, ukoliko se prijavljuje jedna škola, odnosno 50 tisuća kuna ukoliko se prijavljuju dvije ili više škola.

Kod odabira projekata, u obzir će se uzimati usklađenost projekta sa Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine, a prioritete za dodjelu bespovratnih sredstava imat će, između ostalog, i projekti koji uključuju suradnju s gospodarskim subjektima, institucijama i ostalim dionicima iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

Tijekom zadnje dvije godine, Ministarstvo je kroz program Promocija zanimanja izdvojilo 800 tisuća kuna i financiralo 27 projekata, a od početka provedbe ovog programa pa sve do 2018. godine Ministarstvo turizma je sveukupno izdvojilo gotovo 3,6 milijuna kuna.

Prošle su godine od ukupno 12 projekata, odabrana tri najbolja te im je na Danima hrvatskog turizma uručeno posebno priznanje ministra turizma. Riječ je o sljedećim projektima: „15 000 slika iz srca Slavonije“ Tehničke škole Požega u partnerstvu s Obrtničkom školom Požega, „Rimska gozba“ Ekonomske i turističke škola Daruvar u partnerstvu s Tehničkom školom Daruvar i Glazbenom školom Brune Bjelinskog Daruvar, te „Dani neretvanske spize“ Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića iz Ploča.

Javni poziv je otvoren do 28. veljače 2019. godine, a više informacija o programu i potrebnoj dokumentaciji za kandidiranje projekata može se pronaći na slijedećoj poveznici: https://mint.gov.hr/javni-pozivi-11414/11414

Izvor: HOK