Udruženje obrtnika Nova Gradiška

U nastavku projekta „Spremni za prava potrošača“ – „Consumer Law Ready“ održani treninzi MSP-ova o zaštiti potrošača u digitalno doba

U europskom projektu „Spremni za prava potrošača“ („Consumer Law Ready“)  koji se provodi istovremeno i po istovjetnim edukativnim modulima u svih 28 država članica EU, u kojem je Hrvatska obrtnička komora nacionalni partner tijekom studenog 2019. godine, održana su tri treninga za obrtnike te druge male i srednje poduzetnike na temu zaštite potrošača u digitalno doba.

Prvi trening održan je 21. studenog u Hrvatskoj obrtničkoj komori, u dva dijela u ukupnom trajanju od 9 sati. Treningu je prisustvovalo šest predstavnika MSP-ova, a manji broj sudionika omogućio je izuzetno kvalitetnu i interaktivnu edukaciju polaznika.
Drugi trening održan je 26. studenog u Centru za mlade „Bunker“ u Samoboru, u trajanju od 4 sata. Treningu je prisustvovalo četrnaest predstavnika MSP-ova.
Posljednji, treći trening održan je 27. studenog u Udruženju trgovaca Zagreb, u trajanju od 3:30 sati. Treningu je prisustvovalo 15 predstavnika MSP-ova.

Na treningu je obrađen sadržaj 5 modula iz kojih su  polaznicima osigurana osnovna znanja :
1.    Marketing i zahtjevi za predugovorno informiranje potrošača (link: https://youtu.be/5hKYL4191Hk)
2.    Pravo potrošača na odustanak od ugovora sklopljenih na daljinu i van poslovnih prostorija (link: https://youtu.be/kXmyqeRceGQ)
3.    Pravo potrošača na garanciju za nedostatke na proizvodu (link: https://youtu.be/9qRoXRuBvVY)
4.    Nepoštene trgovačke prakse i ugovorne odredbe (link: https://youtu.be/CdZwcipbXpk)
5.    Alternativno rješavanje potrošačkih sporova i online rješavanja potrošačkih sporova (link: https://youtu.be/G4V1CgxBZtk)
Po održanim treninzima, sudionici treninga ispunili su evaluacije te su zaključili da su:
-    tijekom održanog treninga stekli bitna znanja iz područja prava potrošača,
-    dobiveni su materijali korisni,
-    stečena znanja bitna su za daljnji nastavak njihova poslovanja te
-    motivirani su za nastavak projekta.

Nastavak projekta u 2019. godini završen je održavanjem opisanih treninga te će temeljem ocjena i prijedloga polaznika iz redova obrtnika i drugih malih i srednjih poduzetnika nacionalna trenerica u projektu predložiti konzorciju koji upravlja projektom (BEUC, SMEunited, Eurochambers) nastavak istog i u 2020., na način da se omogući održavanje treninga tijekom duljeg razdoblja od nekoliko tjedana i/ili mjeseci u kraćem trajanju, kako bi malim poduzetnicima bilo omogućeno sudjelovanje bez zastoja u njihovom poslovanju zbog odsustva s posla.
Ovo je bio jedan od glavnih izazova na koji su morali odgovoriti i treneri u drugim državama Europske unije te se stoga očekuje podrška s razine Europskog parlamenta i Europske unije kao i cijelog konzorcija u nastavku projekta i u 2020. godini.

Više o projektu – pogledajte na linku.

IZVOR: HOK