Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Prvi radni sastanak Udruženja obrtnika Nova Gradiška i načelnika susjednih općina

Na inicijativu obrtnika te predsjednika Udruženja obrtnika Nova Gradiška, dana 30.11.2016. godine, u prostorijama Udruženja obrtnika održan je radni sastanak s načelnicima susjednih općina.

Predsjednik Udruženja obrtnika Nova Gradiška, g. Tomislav Šimić, u nazočnosti svojih suradnika otvorio je i vodio radni sastanak  na kojem su nazočili  Zlatko Aga, načelnik općine Rešetari, Željko Kočijašević, načelnik općine Staro Petrovo Selo, Aca Vidaković, načelnik općine Okučani, Hrvoje Žakić, predsjednik Općinskog vijeća općine Cernik, Anto Žagrić, predsjednik Općinskog vijeća općine Nova Kapela sa suradnicima.

Tijekom izlaganja, predsjednik Udruženja obrtnika Tomislav Šimić upoznao je nazočne s općenitom problematikom vezanom za rad i opstanak obrtništva uopće.  Kako su obrtnici temelj ovog društva, osnovne smjernice programa za opstanak obrtništva su zastupanje obrtništva na svim razinama te nastojanje iznalaženja i mogućnosti otklanjanja zajedničkih problema u svim segmentima gospodarstva.

Vrlo bitno i značajno je pravodobno informiranje obrtnika, djelovanje na suzbijanju sive ekonomije, djelovanje na samozapošljavanje i otvaranje obrta, djelovanje na smanjenje komunalnih doprinosa i općinskih poreza, unapređenje strukovnog obrazovanja i poticanje školovanja učenika u deficitarnim zanimanjima kao što su stolar, bravar, CNC operater, CNC programer, monter i obrađivač rezanjem i deformacijom te automehatroničar.

U izlaganju načelnika općina i njihovih predstavnika, naglašeno je kako su u svim općinama zastupljeni obrtnici kao i pojedini „jaki“ obrtnici koji zapošljavaju radnike. Isto tako iznijeti su problemi  depopulacije, nelojalne konkurencije i rada na crno te visoka davanja. Općine već stipendiraju učenike za određena zanimanja te je naglašeno da bi bili voljni iz proračuna općina izdvajati sredstva i za stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja.

Na kraju sastanka, zaključeno je da će se nastaviti suradnja Udruženja obrtnika s općinama. Nadalje, postoji inicijativa izrade kataloga u kojem bi bili prezentirani svi obrtnici te putem medija educirati postojeće obrtnike o njihovim pravima i obavezama, prednostima koje nude EU fondovi. Suradnjom s LAG-om, nadležnim ministarstvima, te dobivanjem važnih informacija, obrtnicima se može pomoći  idejama  za ostvarivanje konkretnih projekata.

Kako bi okupili što više obrtnika i uključili što više institucija, prvi slijedeći radni sastanak predviđa se za mjesec siječanj slijedeće 2017. godine.

Na kraju, cilj ovog zajedničkog sastanka je stvaranje i jačanje zajedništva, kako bi svi zajedno i međusobno postali partneri u rješavanju zajedničkih problema u svim segmentima gospodarstva na cijelom području bivše općine Nova Gradiška,.