Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Projekt Master5 – održan prvi okrugli stol u Hrvatskoj

U sklopu Erasmus+ KA3 projekta Master5, čiji je cilj izrada i provedba modela majstorske škole koji se temelji na učenju na radu i tako omogućuje usklađivanje s potrebama tržišta rada, 24. svibnja održan je prvi po redu okrugli stol na kojemu su sudjelovali predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, obrtnici i članovi ispitnih komisija za majstorske ispite te predstavnici Hrvatske obrtničke komore i Obrtničkog učilišta, koji su organizatori okruglog stola.

Sudionicima je projekt predstavio Danijel Đekić (Obrtničko učilište), Mirela Lekić (voditeljica Odjela za obrazovanje i razvoj ljudskih potencijala HOK-a) predstavila je rezultate analize obrazovanja izrađene u okviru projekta, dok je dosadašnje aktivnosti vezane uz osnivanje majstorske škole predstavio Miran Šoić. Na okruglom stolu se raspravljalo o mogućnostima i načinima razvoja majstorske škole u Republici Hrvatskoj. Zaključak okruglog stola je da je osnivanje majstorske škole jedan od preduvjeta za unaprjeđivanje uspješnosti polaganja majstorskih ispita te samog majstorskog zvanja, kao i opstanka na tržištu.

U sklopu projekta Master5 održat će se 2 nacionalna okrugla stola te jedan međunarodni u Novom Sadu, u Srbiji. Cilj je okruglih stolova skupiti iskustva, preporuke i ideje od strane relevantnih dionika u organizaciji i provedbi majstorskih ispita u svrhu razvoja modela majstorske škole.