Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Predstavnici HOK-a na konferenciji europskog projekta „Consumer Law Ready“ u Bruxellesu

U Europskom parlamentu 27. studenog održana je konferencija europskog projekta „Consumer Law Ready“ („Spremni za prava potrošača“), u zajedničkoj organizaciji konzorcija kojeg čine BEUC, SMEunited (UEAPME) i EUROCHAMBRES te Europskog parlamenta i Europske komisije, koji sufinanciraju ovaj projekt.

Riječ je o specijaliziranom programu treninga posebno upućenom obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima, čija je svrha pomoći im u razumijevanju i usklađivanju s najnovijim europskim potrošačkim zakonodavstvom. Tijekom 2017. i 2018. godine projekt se provodio istovremeno i po jedinstvenim edukativnim modulima u svim državama članicama Europske unije, a Hrvatska obrtnička komora glavni je partner za Hrvatsku.

Iz HOK-a, na konferenciji su sudjelovali Suzana Kolesar kao glavni nacionalni trener za Hrvatsku i Nikola Kalafatović kao lokalni trener, ujedno i panelist na konferenciji. Treneri su predstavili svoja iskustva u provođenju projekta, odnosno treninga za obrtnike koji su tijekom studenog 2018. godine uspješno održani u Zagrebu, Dubrovniku i Puli. Konferenciji je ukupno nazočilo oko 100 sudionika.

Donesen je zaključak kako treba raditi na povećanju interesa MSP-ova za prava potrošača, s obzirom da im to područje trenutno nije u fokusu. Isto tako, potrebno je raditi na rješavanju problema nedostatka vremena MSP-ova za pohađanje edukacija ove vrste, kao i osigurati više sredstava za projekt te više uključiti i državne institucije. Projekt će se nastaviti tijekom cijele 2019. godine.