Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Porezna uprava kreće u nadzor obveznika fiskalizacije – posebno na Jadranu

Ministarstvo financija - Porezna uprava kreće u nadzor obveznika fiskalizacije s još većim intenzitetom i povećanim brojem službenika, posebno na Jadranu, ali i u unutrašnjosti zemlje, priopćeno je iz Porezne uprave.

Nadzori će se obavljati tijekom cijele ljetne sezone, u sve dane u tjednu, u vremenu od 0 do 24 sata.

S obzirom da je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio na snagu 1. siječnja 2013. godine, vrijeme prilagodbe odavno je prošlo, stoga će inspektori kažnjavati gotovo svaku nepravilnost, navodi se u priopćenju.

Obveznici kod kojih se utvrde nepravilnosti mogu biti kažnjeni izricanjem privremene zabrane rada i prekršaju razmjernom novčanom kaznom.

Iz Porezne uprave napominju kako se njihov sustav nadzora gotovo svakog dana nadograđuje i pruža sve dublji uvid u način poslovanja i navike obveznika, što ovlaštenim inspektorima omogućava sve učinkovitije i preciznije provođenje nadzora.

U nastojanju da o sivoj ekonomiji i načinima prijevara informira što veći broj građana, Ministarstvo financija - Porezna uprava će na svojim internetskim stranicama objavljivati primjere najvećih nepravilnosti, načine kršenja propisa te kazne koje će biti izrečene.

Porezna uprava zahvaljuje građanima koji su iskazali veliku potporu pridruživši im se u suzbijanju sive ekonomije, odnosno u stvaranju konkurentnije i poštenije Republike Hrvatske te ih je pozvala da i dalje aktivno sudjeluju u suzbijanju utaje poreza.

Nepravilnosti se mogu prijavljivati putem besplatnog telefona 0800-1001, web servisa „Pišite nam“ http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Pisite-nam.aspx ili dolaskom u lokalnu ispostavu Porezne uprave.

Ispravnost računa, pak, mogu provjeravati na posebnom web servisu http://www.provjeri-racun.hr/provjeraracuna.