Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Oprez s prijavama za strane poslovne adresare!

Ovih dana obrtnici dobivaju ponude da budu uvršteni u poslovni adresar „EUROPEAN BUSINESS NUMBER“, direktno na svoju adresu.

Upozoravamo naše članove obrtnike da u slučaju da im pristigne ovakva vrsta obrazaca i ponuda, izrazito pažljivo prouče njihov sadržaj te da se u slučaju nepotpunog razumijevanja stranog jezika i onoga što im se nudi obrate nekoj stručnoj osobi za pomoć.

Potpisom i ovjerom ponude daje se izjava volje o prihvaćanju ponudu i narudžbi za uvrštavanje u adresar po ponuđenoj cijeni i uvjetima. Stoga ne potpisujte i ne šaljite dobiveni obrazac natrag pošiljatelju ako niste sigurni da želite naručiti platiti objavu vaših podataka u ponuđenom adresaru.

U europskim zemljama postoji i objavljuje se više vrsta poslovnih adresara tj. baza podataka o poslovnim subjektima i njihovoj djelatnosti s kontakt podacima (adresa, telefon, telefaks, web stranica i e-mail adresa). Oprez je potreban iz razloga što način poslovanja onih koji podatke prikupljaju i adresar objavljuju nije sasvim u skladu s dobrim poslovnim običajima, u što su se uvjerili oni obrtnici koji su ne čitajući pažljivo dostavljenu ponudu ispunili i ovjerili tražene podatke.

Naime, ponuda se često dostavlja na engleskom jeziku, a pripremljena je na način da se traži od obrtnika da u svrhu objave kontakt podataka u adresaru upiše svoje podatke ili da potvrdi odnosno ispravi podatke koji mu se navodno dostavljaju na provjeru. U uvodnom dijelu takve ponude se navodi da je objava podataka pod određenim uvjetima besplatna, najčešće ukoliko obrazac ostane neispunjen ili neovjeren. U drugom se dijelu traži ovjera unesenih podataka potpisom i pečatom obrtnika, pri čemu je manjim slovima iznad mjesta za potpis i pečat navedeno da tim potpisom i ovjerom obrtnik naručuje objavu svojih podataka, što predstavlja naplatnu uslugu i to za nekoliko godina unaprijed. Naknade su relativno visoke i iznose nekoliko stotina eura godišnje.

Ukoliko se obrazac prijave ne prouči dobro, vrlo je lako upasti u zabludu i naručiti uslugu koju se nije željelo. Obrazac ima sve karakteristike ponude za sklapanja ugovora, pa se njegovim potpisivanjem i ovjerom ta ponuda prihvaća što za posljedicu ima sklopljeni ugovor o objavi podataka u adresaru za određenu naknadu. Takav ugovor formalno je uredan i izuzetno je teško kasnije ga raskinuti ili poništiti.

U Republici Hrvatskoj do sada smo se s opisanom praksom susreli za adresare tvrtki European City Guide iz Španjolske, Construct DaTa Verlag AG iz Austrije, te švicarskih tvrtki Intercable Verlag, EUCO DANA i NOVACHANNEL, a sada se pojavljuje  adresar EUROPEAN BUSINESS NUMBER u vlasništvu njemačke tvrtke DAD GmbH.

Izvor: Hrvatska obrtnička komora