Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Oprez – financijske prevare od strane poslovnih i fizičkih subjekata u Ujedinjenoj Kraljevini i Africi

Veleposlanstvo RH u Londonu upozorava hrvatske obrtnike, tvrtke i vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) na financijske prevare od strane poslovnih i fizičkih subjekata u Ujedinjenoj Kraljevini, Nigeriji i Gani.

Hrvatske tvrtke, obrti i OPG-ovi koji su se upustili u sklapanje vrijednih poslova  s pravnim i fizičkim osobama u UK putem nevjerodostojnih oglasa preko interneta, bez prethodne provjere urednosti poslovanja kao i bez unaprijed dobivenih bankovnih garancija kako će isporučena roba biti i plaćena, ustanovili su da su postali predmetom prevare. U najviše slučajeva radi se o „lakom i brzom“ plasmanu njihovih roba i usluga na tržište UK ili o „nuđenju povoljne“ nabave opreme ili mehanizacije za potrebe poslovanja u RH, a koja im nakon uplate nikad nije isporučena.

U afričkim zemljama najčešće se radi o namjeri sudjelovanja na javnim natječajima koji se naknadno pokažu lažnima. Zabilježeni su i primjeri kada „potencijalni prevaranti“ putem interneta sami prilaze hrvatskim obrtima i tvrtkama u RH nudeći im mogućnost posredovanja pri plasmanu njihovih proizvoda i usluga na tržište UK ili Afrike, pri čemu sve češće koriste hrvatski jezik.

U slučaju potencijalne sumnje na vjerodostojnost tvrtke i pokušaj prevare možete se obratiti Veleposlanstvu RH u Londonu u smislu zamolbe za pregledom financijskog poslovanja i kreditne sposobnosti određene tvrtke kao i popisom ovlaštenih osoba koji je zastupaju. Takve informacije mogu vam pomoći u procjeni i donošenju daljnjih odluka, iako je u konačnici odgovornost za sklapanje posla na vama samima.

Izvor: HOK