Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Okrugli stol EP4A „Partnerstvom do kvalitetnijeg naukovanja“

Okrugli stol EP4A „Partnerstvom do kvalitetnijeg naukovanja“ održao se nakon potpisivanja „Memoranduma o razumijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje u Republici Hrvatskoj“, koje je upriličeno 29.siječnja, u prostoru Hrvatske obrtničke komore. 

Na samom početku okruglog stola mr.sc. Mirela Lekić, voditeljica Odjela za obrazovanje i razvoj ljudskih potencijala Hrvatske obrtničke komore predstavila je aktivnosti projekta Erasmus + KA3 „Uključite se u europska partnerstva za naukovanje“, s posebnim naglaskom na aktivnostima koje su prethodile potpisivanju „Memoranduma o razumijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje u Republici Hrvatskoj“.

Sudionike okruglog stola pozdravio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec, istaknuvši kako naukovanje u Hrvatskoj ima dugu tradiciju te kako su obrtnici vrlo rano prepoznali važnost uključivanja u provedbu obrazovanja za obrtnička zanimanja, zbog čega se Hrvatska obrtnička komora od donošenja Zakona o obrtu 1994., aktivno zalaže za obrazovni sustav koji bi odgovarao potrebama obrtništva. U tom smislu, istaknuo je i projekt „Uključite se u europska partnerstva za naukovanje“,  čiji je cilj uspostavljanje partnerstva između ključnih dionika u strukovnom obrazovanju.

Dvije glavne teme okruglog stola bile su značaj naukovanja u Republici Hrvatskoj za pojedine institucije te kako partnerskom suradnjom ostvariti bolje i kvalitetnije naukovanje.

Ana Mandac, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, pozdravila je potpisivanje „Memoranduma“  kao važan korak prema daljnjoj suradnji u području strukovnog obrazovanja. Istaknula je projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanja“ kao još jedan oblik financijske potpore ministarstva  za koji je osigurano 18 milijuna kuna. Osim stipendiranja učenika, ministarstvo kroz projekt „Naukovanje za obrtnička zanimanja“ osigurava naknade mentoru te na taj način motivira poslodavce da prime učenike na naukovanje. Za taj je projekt osigurano pet milijuna kuna.

Frano Matušić, državni tajnik ministarstva turizma, naglasio je važnost osiguranja kvalificirane radne snage u turizmu kako bi se osigurala kvaliteta turističke ponude. U vezi s tim, istaknuo je važnost potpisivanja „Memoranduma“ kao značajnog dokumenta koji je svojevrsna garancija suradnje ključnih institucija. Posebno je istaknuo važnost gospodarstva u tom pogledu te naglasio kako je obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima potrebna potpora nadležnih institucija, posebno u smislu osiguravanja zakonskog okvira kako bi se osjećali spremnima da se aktivno uključe u obrazovanje. Osim toga, spomenuo je i izmjene Zakona o strukovnom obrazovanju, koje će omogućiti osnivanje Centara kompetentnosti, kao mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja.

Majda Burić, državna tajnica ministarstva rada i mirovinskoga sustava, spomenula je Hrvatski kvalifikacijski okvir, kao alat usklađivanja potreba tržišta rada i sustava obrazovanja. Naglasila je kako je riječ o reformskom instrumentu koji u izradi programa polazi od potreba poslodavaca. „Izradom standarda zanimanja, učenici će stjecati one kompetencije koje će im pomoći da lakše nađu posao po završetku strukovnog obrazovanja, čime će se osigurati veća zapošljivost mladih“, istaknula je Burić. Iskoristila je priliku da spomene i izradu analitičkog internetskog sučelja, s ciljem povezivanja svih baza podataka, uparivanja s europskim bazama podataka, kako bi se dobio cjelokupni pregled potreba za kompetencijama i zanimanjima na tržištu rada. Konačno, naglasila je kako je u pet od devet mjera aktivne politike zapošljavanja uključeno obrazovanje sa svrhom da nezaposleni steknu dodatne vještine i kompetencije. Posebno je istaknula važnost rada na promociji obrtničkih zanimanja, kako bi se spriječio nejednak tretman u odnosu prema gimnazijskim programima.

Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, pohvalio je nastojanja Hrvatske obrtničke komore u području strukovnog obrazovanja te potpisivanje „Memoranduma“ kao važan događaj za unaprjeđenje suradnje na svim razinama. Istaknuo je spremnost Ministarstva znanosti i obrazovanja na dijalog te daljnji razvoj politika strukovnog obrazovanja. Također je istaknuo i važnost donošenja izmijenjenog Zakona o strukovnom obrazovanju, kako bi sve promjene o kojima se govori uspješno zaživjele.

Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih,  naukovanje je pohvalio kao proces kojim se na najbolji način,  razvijaju vještine kod učenika koji upisuju strukovno obrazovanje. Osim toga, kao primjer posredničke uloge Agencije istaknuo je niz regionalnih radionica održanih krajem 2017. na kojima su okupljeni svi ključni dionici u strukovnom obrazovanju, a u svrhu promocije upisa u strukovna zanimanja. Živčić je najavio kako Agencija priprema nekoliko značajnih projekata, među kojima je i izrada novih kurikuluma u koju će biti uključeni ključni dionici.

Božo Pavičin, samostalni savjetnik u Uredu predsjednika Hrvatske gospodarske komore, istaknuo je značaj naukovanja za članice gospodarske komore, govoreći kako je to jedini način da si poslodavci osiguraju kvalitetnu i kvalificiranu radnu snagu već tijekom školovanja. Posebno je istaknuo drastičan pad broj učenika upisanih u strukovna zanimanja u posljednjih 10 godina. Međutim, naglasio je kako u Hrvatskoj već postoji razvijen sustav obrazovanja koji uključuje naukovanje te kako na njemu dalje treba raditi.

Okrugli stol dsc_0368_large

U sklopu okruglog stola organizirano je i potpisivanje „Izjave o potpori partnerstvu za naukovanje“, koju su potpisali Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Anita Mijić, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Zadarske županije, Tihomir Tomčić, ravnatelj strukovne škole Vice Vlatkovića iz Zadra te Dubravka Korzo, kao predstavnica obrtnika.

Svi sudionici okruglog stola složili su se da je partnerska suradnja svih dionika jedini put uspjeha do kvalitetnijeg strukovnog obrazovanja te do konkurentnijeg gospodarstva u cjelini, što je zaključio i predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec u svom završnom govoru izjavivši da je vrijeme da se s riječi prijeđe na djela. Ranogajec je također najavio kako je pred partnerima velik posao, prvenstveno kroz promociju obrtničkih zanimanja, prema učenicima i prema njihovim roditeljima.  „Zajedno ćemo osigurati budućnost hrvatskog gospodarstva“, zaključio je Ranogajec i time zatvorio okrugli stol „Partnerstvom do kvalitetnijeg naukovanja“.

Izvor: HOK