Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Održana prezentacija ESIF zajmova

Dana 15. veljače 2017. godine, u organizaciji grada Nova Gradiška održana je prezentacija programa ESIF mikro i malih zajmova u cilju stvaranja preduvjeta za jačanje poduzetništva i korištenja EU fondova, te subvencioniranih zajmova za male i srednje tvrtke i obrte.

Prezentaciju su održali g. Darko Liović i Goran Becker. Tom prigodom Gradonačelnik Vinko Grgić  upoznao je obrtnike i poduzetnike sa aktivnostima usmjerenim rasterećenju obveza u poslovanju.

Program ESIF (Europski strukturni i investicijski fondovi) mikro i mali zajmovi je namijenjen subjektima malog gospodarstva, a isti se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija (OPKK) 2014.-2020.

Na temelju navedenog programa HAMAG-BICRO će subjektima malog gospodarstva izravno odobravati male zajmove. Cilj programa je kreditiranje mikro, malih i srednjih subjekata malog gospodarstva uz povoljnije uvjete financiranja. Uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja cilj je povećati dostupnost zajmova ovoj skupini poduzetnika u svrhu: – osnivanja obrta i trgovačkih društava; – modernizacije i proširenja već postojećeg poslovanja; – samozapošljavanja; – zadržavanja postojećih i povećanja broja novih radnih mjesta.

Zajmovi koji će se izravno odobravati subjektima malog gospodarstva temeljem ovog Programa sadrže potporu male vrijednosti (de minimis) sukladno Uredbi Komisije (EU) br. 1407/2013 od 18. prosinca 2013. godine.

Program ESIF Mikro zajmovi dijele se na programe mikro investicijskih zajmova i mikro zajmova za obrtna sredstva i program je namijenjen mikro i malim poduzetnicima.

Program ESIF Malih zajmova namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzetnicima.

Sve informacije o svakom pojedinom ESIF zajmu možete pročitati na linku http://www.hamagbicro.hr/financijski-instrumenti/esifzajmovi/programi/ .