Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Održan prvi sastanak s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom

Hrvatska obrtnička komora među prvim je institucijama s kojom je novoimenovani ministar održao radni sastanak

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta ministar Darko Horvat s najbližim suradnicima primio je delegaciju Hrvatske obrtničke komore na čelu s predsjednikom Dragutinom Ranogajcem.

Hrvatska obrtnička komora među prvim je institucijama s kojom je novoimenovani ministar održao radni sastanak što budi optimizam u daljnju suradnju HOK-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Istaknuto je kako je Ministarstvo s HOK-om dugo gradilo otvoren i konstruktivan dijalog, a smatra se da će se suradnja u budućnosti samo unaprijediti.

Predsjednik Ranogajec je ministru Horvatu iznio goruće probleme hrvatskog obrtništva, a dotaklo se i brojnih međuresornih tema, za koje obrtnici traže podršku nadležnog Ministarstva.

Ključno je svim obrtnicima omogućiti korištenje sredstava iz EU pa se očekuje pojačana suradnja Ministarstva i HOK-a u tom području. Poseban je naglasak stavljen na problem male trgovine, koja najjače stradava, s obzirom na nepostojanje natječaja u okviru kojih mali trgovci mogu aplicirati za sredstva EU. Ministar je naglasio kako svako mjesto mora imati modalitet opstojnosti, koji će pružiti simulatan razvoj svih krajeva Hrvatske, a u konačnici dovesti do smanjenja iseljavanja kvalificirane radne snage.

Isto tako, ministru je predstavljen problem strukovnog obrazovanja, koje nije u skladu s potrebama na tržištu rada. Strukovno je obrazovanje temelj na kojem počiva razvoj gospodarstva, što je istaknuo predsjednik Ranogajec te dodao da bez stvorene potražnje, neće postojati interes za upis u strukovne škole.

Razgovaralo se i o mogućoj izradi zajedničkog akcijskog plana, senzibilizaciji javnosti prema strukovnim zanimanjima i ostalim prioritetima obrtništva.