Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Održan 2. Gospodarski forum Nova Gradiška 2019.

Grad Nova Gradiška, u partnerstvu sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, HAMAG-BICRO-m, Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo i investicije, Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Brodsko-posavskom županijom, Udruženjem obrtnika Nova Gradiška i LAG-om Zapadna Slavonija, bio je organizator 2. Gospodarskog foruma Nova Gradiška 2019.

Predstavnici ovih institucija, ujedno i predavači, predstavili su na ovogodišnjem 2. Gospodarskom forumu mogućnosti financiranja i poticanja razvoja mikro, malog i srednjeg poduzetništva, a cilj ovog gospodarskoga skupa bio je omogućiti poduzetnicima više informacija kako bi bili uspješniji na svom poslovnom putu, ali i prezentirati sve ono što Grad čini za poduzetnike kako bi promijenio gospodarsku sliku na bolje.

Okupljene obrtnike, poduzetnike i goste pozdravio je gradonačelnik Vinko Grgić koji je govorio o mjerama i potporama koje daje Grad Nova Gradiška, istaknuvši da je sve što se događa na području Grada značajno za gospodarstvo i njegov razvoj u cjelini. Isto tako, istaknuo je koji su veliki projekti realizirani te za koje su odobrena sredstva za  njihovu realizaciju.  Naglasio je kako novogradiški obrtnici i poduzetnici uvijek imaju otvorena i njegova i vrata svih gradskih ureda.

Uslijedile su i riječi potpore gospodarskom forumu od strane Jelene Ivaniš, predsjednice Obrtničke komore Brodsko-posavske županije, Krešimira Rudeca, direktora Županijske komore Slavonski Brod, Stjepana Bošnjakovića, zamjenika župana, a 2. Gospodarski forum Nova Gradiška 2019. otvorio je Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije.

Nakon toga su uslijedile prezentacije programa i mjera o mogućnostima financiranja i poticanja mikro, malih i srednjih poduzeća.

Zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina govorila je o gradskim programima, Adam Đanić, direktor Industrijskog parka Nova Gradiška o Tehnološkom inkubatoru,  zamjenik župana Stjepan Bošnjaković o programima, projektima i potporama  Brodsko-posavske županije, predsjednik Udruženja obrtnika Nova Gradiška Tomislav Šimić o implementaciji i sinergiji predstavljenih mjera poticanja razvoja poduzetništva, a Ernestina Straga-Šašić o razvojnoj strategiji LAG-a  „Zapadna Slavonija“.

O  mjerama aktivne politike zapošljavanja  govorila je Lidija  Feldšar,  voditeljica Odsjeka aktivne politike zapošljavanja u Područnom  uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Slavonski Brod, Boris Čagalj, voditelj Područnog ureda razvitak za Slavoniju i Baranju, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, o ogućnostima  financiranja malih i srednjih poduzetnika iz EU fondova Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a i Rade Dubreta, ravnatelj sektora  za bespovratne potpore - poduzetništvo HAMAG-BICRO-a  o prijavama i provedbi projekta. Riječi je bilo i o drugim aktualnostima o kojima su govorili  Neven Kos,  načelnik sektora za EU programe u poduzetništvu i Sani Ljubunčić, načelnik sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

GF2019Predsjednik Udruženja obrtnika Nova Gradiška,  Tomislav Šimić, u svom izlaganju osvrnuo se na usluge koje Udruženje obrtnika, ali i cijeli komorski sustav pružaju članovima, te je istaknuo neke od najbitnijih problema s kojima se obrtnici danas susreću - porezna i administrativna opterećenja, represija, neplaćanje, nedostatak radne snage, kult nerada stvoren velikim socijalnim davanjima, iseljavanje mladih, nekonkurentnost, država koja se nije restrukturirala čime je postala preskupa bez prave volje za promjenama.

Istaknuo je i probleme  mikro obrtnika i poduzetnika vezane za slabo povlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova radi, a to su visoki najniži iznosi potpora i sve manji intenziteti istih u natječajima koji se nude.  Napomenuo je, kako se upravo radi prethodnih razloga Udruženje obrtnika obratilo gradu Nova Gradiška i gradonačelniku g. Vinku Grgić za pomoć kako bi se zajedničkim idejama i suradnjom pokušalo potaknuti  poduzetnike na ulaganja, zapošljavanja i razvoj na lokalnoj razini, stvarajući preduvjete za oživljavanje gospodarstva, smanjenje opterećenja obrtnika i ostalih gospodarskih subjekata te poticanje lakšeg investiranja. Ujedno se gradonačelniku i stručnim službama zahvalio na suradnji, dijalogu i pomoći.

U zaključku je napomenuo kako su predstavljene mjere poticanja poduzetništva podloga za stvaranje preduvjeta u kojima svaki poduzetnik  može pronaći nešto za sebe i svoje razvojne ambicije. Bit je da se prezentirane mjere kod poduzetnika implementiraju na pravi način, stvaranjem novih radnih mjesta, stvaranjem novih vrijednosti i preduvjeta za bolji i kvalitetniji život, ali isto tako i za povećanje prihoda lokalne zajednice. Vezano uz to, istaknuo je kako država mora osigurati sve uvjete za razvoj poduzetništva te kako je važno stvoriti sinergiju između države i svih relevantnih institucija koje djeluju na razvoj gospodarstva te samih poduzetnika, kako bi se poslije višegodišnje apatije i svih ostalih prepreka za kvalitetno poslovanje poduzetničkih subjekata,  uvažavanjem i razumijevanjem problematike stvorio novi temelj za napredak. Država je uspješna onoliko koliko su sretni njeni građani.

S obzirom na mnoštvo vrlo korisnih informacija i podataka sve prezentacije s 2. Gospodarskog foruma Nova Gradiška 2019. biti će objavljene na web stranici Grada Nova Gradiška kako bi bile dostupne još većem broju poduzetnika, ali i onima koji će to tek postati.