Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Odgođen je ovogodišnji 25. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2020.!

Odluka je to koju je jučer na izvanrednoj sjednici donio Organizacijski odbor Viroexpa, kao mjeru predostrožnosti zbog sve većeg širenja koronavirusa, posebice u susjednim državama. Prema riječima župana Igora Androvića, predsjednika Organizacijskog odbora, sajam će biti odgođen najvjerojatnije do rujna ove godine. Plan je da ga se spoji s lokalnim poljoprivrednim sajmom Agroexpom, sve ovisno o tome kako će se odvijati situacija s koronavirusom, kako u Hrvatskoj tako i u zemljama odakle dolaze izlagači. Kada je riječ o financijskim gubicima zbog otkazivanja, organizatori su shvatili da bi u slučaju održavanja ovog vikenda morali uvesti brojne mjere koje bi puno koštale pa bi trošak bio još veći nego što će nastati otkazivanjem.

O medicinsko-sigurnosnim mjerama na sjednici je govorio doktor Miroslav Venus, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo „Sv. Rok“ i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, koji je istaknuo kako je stav struke nepodijeljen, odnosno sve manifestacije koje okupljaju više od tisuću ljudi bi trebale biti otkazane ili odgođene. Direktor sajma Bojan Mijok istaknuo je kako su svi izlagači zapravo partneri sajma, kako danas, tako i svih ovih 25 godina Viroexpa. Iznos koji su uplatili za izlagački prostor Viroexpa, izlagačima ostaje kao polog za jesensko izdanje sajma.

Prostor koji su prijavili za period od 13. do 15. ožujka čeka ih na jesen, osim ako oni ne odluče drukčije. Sastanku su nazočili i ostali organizatori sajma, a na konferenciji za novinare govorili su i Zlatko Pleša, predsjednik HGK-Županijske komore Virovitica i Božidar Jeremić, tajnik Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije koji su potvrdili odluku o otkazivanju. Istaknuli su kako će se sajam održati kada se za to stvore uvjeti koji će garantirati sigurnost izlagača i posjetitelja te su pozvali članstvo da ne otkazuju svoje prijave koje će im vrijediti za jesen.