Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Nove smanjene granične vrijednosti za prehrambene aditive

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj objavilo je vijest o novim smanjenim graničnim vrijednostima za nitrite i nitrate kao prehrambene aditive koje je usvojila Europska komisija 6. listopada.

Nove granične vrijednosti određene su na temelju stroge znanstvene procjene koju je provela Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) s namjerom da hrana na tržištu EU-a bude što sigurnija za potrošače i da ih se zaštiti od karcinogenih tvari u okviru mjera Europskog plana za borbu protiv raka. Kako navodi Komisija, tim znatno smanjenim graničnim vrijednostima štiti se od patogenih bakterija (npr. Listeria, Salmonella, Clostridia), a ujedno se i smanjuje izloženost nitrozaminima, od kojih su neki kancerogeni.

Povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je kako građani Europske unije s pravom očekuju  sigurnost hrane te pozvala prehrambenu industriju da što prije provede nova pravila i da, kad god je to moguće, dodatno smanji udio tih tvari u hrani kako bi se zaštitilo zdravlje građana.

Novim strožim ograničenjima uzimaju se u obzir raznolikost proizvoda i uvjeti njihove proizvodnje, a industriji i manjim proizvođačima se daje jasna poruka da je vrijeme za uklanjanje nitrita i nitrata u hrani širom Europske unije i duž cijelog prehrambenog lanca. Kako je navedeno, subjekti u poslovanju s hranom imat će dvije godine da se prilagode novim graničnim vrijednostima.

Uredba Europske komisije 231/2012 u pogledu prehrambenih aditiva nitrita (E 249–250) i nitrata (E 251–252) stupa na snagu 26. listopada i možete joj pristupiti ovdje.

Više detalja o aditivima možete pronaći ovdje, a o Europskom planu za borbu protiv raka ovdje.

Foto: freepik.com

Izvor: hok.hr