Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Nove informacije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske

„Istarskoj županiji će na prijedlog epidemiološke struke, od danas biti obustavljena nastava u svim obrazovnim ustanovama, zbog specifične epidemiološke situacije na tom području, odnosno veće fluktuacije osoba koje su bile u Italiji. Održavanje nastave bit će organizirano on-line te u dogovoru s HRT-om emitiranjem obrazovnih sadržaja na 3. programu HRT-a. U ostalim županijama se vrlo pažljivo prati epidemiološka situacija i traže procjene nadležnih epidemiologa te će se u skladu s tim donositi mjerodavne odluke.

Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi.

Preporučuje se održavanje sportskih natjecanja bez gledatelja.

Također, proširen je broj zemalja iz kojih dolaze putnici, a nad kojima će se provoditi mjere samoizolacije. To su Kina, Južna Koreja, Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija, Iran, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, UK, Nizozemska i Švedska.

Vozači u prekograničnom prometu koji ulaze u Republiku Hrvatsku, osim vozača u tranzitu, a dolaze iz područja koja su zahvaćena koronavirusom, temeljem rješenja sanitarne inspekcije bit će upućeni u samoizolaciju 14 dana.

U Republici Hrvatskoj u funkciji su karantene u Gradu Zagrebu, Primorsko – goranskoj, Dubrovačko – neretvanskoj, Splitsko – dalmatinskoj i Istarskoj županiji, u kojima je smještena 31 osoba.

Prema trenutnim podacima ECDC-a u svijetu je potvrđenih 126 380 slučaja. Do sada se oporavilo 66 568 osoba.
Italija do danas bilježi 12 462 oboljelih (više za 2313 u odnosu na jučer) i umrlih 827 (više za 196 u odnosu na jučer).
Francuska bilježi 2284 oboljela, Njemačka 1966 i Španjolska 2277. U ostalim zemljama koje su u našem bližem susjedstvu: Austrija 246, Slovenija 57, Mađarska 13, Srbija 18 i BiH 3.

Još jednom apeliramo na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka.

Kao zajednica, možemo pokazati odgovornost na način da ne širimo dezinformacije, kontinuirano se educiramo i vodimo brigu o higijenskim navikama.

Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2).“

Izvor: Ravnateljstvo civilne zaštite