Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Međunarodnom stručnom konferencijom završen projekt „Uključite se u EP4A: europska partnerstva za naukovanje“

Projekt je započeo s provedbom u listopadu 2016. godine, s ciljem promocije naukovanja kroz izgradnju partnerstva među svim relevantnim dionicima u strukovnom obrazovanju

U prostoru Hotela Dubrovnik u Zagrebu 12. rujna održana je završna konferencija projekta Erasmus + Uključite se u EP4A: europska partnerstva za naukovanje.

Projekt je započeo s provedbom u listopadu 2016. godine, s ciljem promocije naukovanja kroz izgradnju partnerstva među svim relevantnim dionicima u strukovnom obrazovanju - javnim institucijama, komorama, socijalnim partnerima, školama i poslodavcima. Vodeći partner projekta bila je Hrvatska obrtnička komora dok su ostali partneri bili Rinova Ltd iz Ujedinjenog Kraljevstva, Regionalna razvojna agencija Senec-Pezinok iz Slovačke, Privredna komora Srbije- Regionalna komora Moravičkog i Raškog upravnog okruga iz Srbije te Obrtnička komora za München i Gornju Bavarsku iz Njemačke kao pridruženi partner.

Uvodni govor održao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec, koji se posebno osvrnuo na važnu ulogu obrtnika u provedbi praktičnog dijela strukovnog obrazovanja, ističući kako su hrvatski obrtnici prihvatili i preuzeli odgovornost za obučavanje mladih, uvidjeli značaj i potrebu za metodom učenja, koja se temelji na radu te već niz godina provode „Školu za život“.

Uspostava partnerstva i promocija naukovanja

Prezentaciju ciljeva projekta održala je voditeljica Odjela za obrazovanje i razvoj ljudskih potencijala Hrvatske obrtničke komore, mr.sc. Mirela Lekić, naglasivši dva ključna rezultata projekta EP4A: uspostavu partnerstva između svih ključnih dionika te podizanje razine osviještenosti poslodavaca o koristima naukovanja kroz ciljanu promotivnu kampanju.

Nakon toga uslijedilo je predstavljanje rezultata projekta EP4A u partnerskim zemljama. Nevena Kurteš iz Hrvatske obrtničke komore posebno je istaknula ulogu ambasadora naukovanja u Hrvatskoj, kao i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje, koji je u Hrvatskoj u siječnju 2018. godine potpisan na najvišoj razini između nadležnih ministarstava, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te dvije komora- Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore. Sheniz Tan predstavila je rezultate projekta u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je projekt EP4A potaknuo razmišljanja o novim partnerstvima u području naukovanja. Sustav naukovanja Ujedinjenog Kraljevstva, kao i sustav naukovanja Njemačke, služili su kao primjeri dobrih praksi u ovom području. Eva Balazovicova zatim je predstavila rezultate projekta u Slovačkoj, gdje su se aktivnosti projekta uklopile i iskoordinirale s nacionalnim aktivnostima razvoja dualnog sustava obrazovanja. Konačno, rezultate projekta u Srbiji predstavila je Ivana Marković. Projekt je imao izniman utjecaj u Srbiji, gdje je uspješno pomogao u uvođenju i razvoju dualnog sustava obrazovanja. Kao rezultat promotivnih aktivnosti projekta zabilježen je povećan interes učenika za upis u zanimanja koja se provode po ovom modelu obrazovanja, zahvaljujući i osiguranim mjestima za obavljanje praktične nastave.

Irina Jemeljanova iz CEDEFOP-a predstavila je novosti u razvoju strukovnog obrazovanja na razini Europske unije, kao i "Tematsku studiju o naukovanju u Hrvatskoj". Studija se posebno fokusirala na jedinstveni model obrazovanja, koji je prepoznat kao hrvatski model dualnog obrazovanja.

Uslijedila je panel rasprava pod nazivom "Suradnja i partnerstvo za kvalitetno naukovanje", a okupila je stručnjake iz područja strukovnog obrazovanja iz svih partnerskih zemalja.

Dodjela oznaka kvalitete za provedbu naukovanja

Nakon panela prikazan je film o ambasadorima naukovanja iz Hrvatske nakon čega im je predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec dodijelio "trademark" koji je osmišljen i izrađen u sklopu projekta EP4A. "Trademark" je oznaka kvalitete za obrte, mala i srednja poduzeća koja se uključuju u naukovanje, a prvi je put dodijeljen na završnoj konferenciji projekta EP4A.

Predsjednik Udruženja obrtnika Nova Gradiška je jedan od ambasadora naukovanja Hrvatske obrtničke komore kojem je dodijeljen „trademark“.

"Trademark"  je dodijeljen i ostalim ambasadorima naukovanja Klaudiji Fadljević Gomerčić, Petru Klopotanu, Slavku Petrincu, Josipu Ribičiću, Mirjani Šeb Čižmešiji, Jošku Tafri i Miljenku Vuku. Ambasadori su također potpisali i Izjavu o potpori partnerstvu naukovanju.

Svi partneri projekta potpisali su i Izjavu o namjeri daljnje suradnje u području naukovanja, osiguravajući na taj način i održivost rezultata projekta.

Više na:

https://supportapprenticeships.eu/hr/medunarodnom-strucnom-konferencijom-zavrsen-projekt-ukljucite-se-u-ep4a-europska-partnerstva-za-naukovanje/

Izvor: HOK