Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Javni poziv MINPO-a „Stipendiranje učenika za obrtnička zanimanja“

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je javni poziv „Stipendiranje učenika za obrtnička zanimanja“, kojim se na raspolaganje stavlja 9 milijuna kuna. Javni poziv namijenjen je učenicima srednjih škola, koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta.

Prijave se zaprimaju od 01.09.2015. godine do 30.09.2015. godine, a visina potpore će iznositi 750 kuna mjesečno po učeniku za školsku godinu 2015./2016. Intenzitet potpore je 100%, a sredstva za odobrene potpore isplaćuju se korisnicima u dva obroka:

I razdoblje: rujan - prosinac 2015. godine,

II razdoblje: siječanj - kolovoz 2016. godine.

Prijave mogu podnijeti učenici srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta. Potpore se odobravaju za stipendiranje učenika koji se u školskoj godini 2015./2016. u srednjim školama obrazuju u zanimanjima u sustavu vezanih obrta iz Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica koja su ovom Aktivnošću određena kao deficitarna: autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, galanterist,  instalater grijanja i klimatizacije, instalater kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, pekar, plinoinstalater, slastičar, stolar, tesar i vodoinstalater. Izuzetak je potpora koja se može dodijeliti i za druga obrtnička zanimanja koja na svom području područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odredi kao deficitarna.

Ciljevi ovog Otvorenog javnog poziva su povećanje interesa mladih za obrazovanjem u deficitarnim obrtničkim zanimanjima, usvajanje ključnih vještina i kompetencija u deficitarnim obrtničkim zanimanjima, osiguranje kvalitetno obrazovanih kadrova koji mogu potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu.

Informacije o statusu raspoloživih sredstava objavit će se na mrežnim stranicama Ministarstva pod prečacem Vodič za poduzetnike gdje će biti dostupne informacije o ukupnom iznosu svih odobrenih projektnih prijava te svih dodijeljenih bespovratnih potpora. Sve informacije dostupne su na poveznici http://www.minpo.hr/default.aspx?id=6260