Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Izmjene Zakona o trošarinama omogućit će prijevoznicima značajnu uštedu

Zastupnici u Hrvatskome saboru danas raspravljaju o prijedlogu izmjena Zakona o trošarinama za što se Hrvatska obrtnička komora snažno zalagala

Nakon višegodišnjih zahtjeva prijevozničkih organizacija, uključivši i Hrvatsku obrtničku komoru, danas je na saborsku raspravu konačno upućen prijedlog izmjena Zakona o trošarinama kojim bi se uveo povrat trošarine na dizel u komercijalnom prijevozu robe i putnika kupljen bezgotovinski u Hrvatskoj.

Ova odredba trebala bi početi s primjenom s početkom 2019. godine, a prijevoznici bi na ovaj način mogli uštedjeti značajna sredstva.

Prema prijedlogu upućenom u Sabor s prošlotjedne sjednice Vlade, pravo na povrat moći će se ostvariti ako se dizelsko gorivo koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe registriranim kamionom ili kamionom s prikolicom, a koji su namijenjeni isključivo za cestovni prijevoz robe i imaju najveću tehnički dopuštenu ukupnu masu koja nije manja od 7,5 tona. Također, u komercijalnom prijevozu putnika s cestovnim vozilima kategorije M2 ili M3 sukladno posebnim propisima o homologaciji vozila, neovisno o tome radi li se o redovitom ili povremenom prijevozu.