Udruženje obrtnika Nova Gradiška

IN MEMORIAM: Preminuo dugogodišnji predsjednik Udruženja obrtnika Nova Gradiška te počasni doživotni predsjednik Udruženja – Milan Krpan

U 72- godini života napustio nas je dugogodišnji predsjednik Udruženja obrtnika Nova Gradiška te doživotni počasni predsjednik Udruženja, g. MILAN KRPAN.

Milan Krpan je kao dječak došao u Novu Gradišku, gdje je završio školu te stekao zvanje vodoinstalatera, a kasnije i plinoinstalatera.
Nakon završenog školovanja i pomoćničkog rada u obrtničkoj radionici, 01.10.1973. godine otvorio je svoju obrtničku radionicu Vodovod-kanalizacija "Krpan", koju je vodio sve do 2015. godine, kada je nakon 42 godine rada istu zatvorio i otišao u zasluženu obrtničku mirovinu.

Kroz dugogodišnje vođenje vlastitog obrta obučio je više od 90 naučnika, te je time dao značajan doprinos unapređenju strukovnog obrazovanja, a ujedno je aktivno sudjelovao u radu Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška kao član ispitnih komisija za djelatnosti za koje je i sam imao majstorsko zvanje.

Milan Krpan bio je i politički aktivan, a godinama su mu građani Nove Gradiške davali svoje povjerenje i birali ga u Gradsko vijeće gdje se borio za bolju budućnost svih građana, a posebno obrtnika.

Posebno je potrebno istaknuti njegov rad u Udruženju obrtnika, gdje je obnašao dužnost predsjednika Udruženja obrtnika od 1993. godine do 2015. godine, nešto više od 5 mandata.

Bio je predsjednik Sekcije uslužnih djelatnosti i Sekcije metalaca, jedan je od najzaslužnijih osoba za osnivanje Obrtničke komore Brodsko-posavske županije, čiji je bio potpredsjednik od osnutka do kraja mandata te član Upravnog odbora i Skupštine OKBPŽ.

Milan Krpan bio je aktivan i u Hrvatskoj obrtničkoj komori, gdje je jedno vrijeme bio član Ceha uslužnih djelatnosti pri HOK-i, te je bio dugogodišnji član Skupštine Hrvatske obrtničke komore te član Odbora za financije i proračun HOK-a.

Kroz godine djelovao je i u niz drugih obrtničkih asocijacija i institucija.

Svojim životom i radom, dao je značajan doprinos razvoju obrtničkog sustava i obrtništva na našem području, te je mnogo svog radnog i slobodnog vremena dao za bolju budućnost obrtništva i za stvaranje boljih uvjeta poslovanja obrtnika.

Za svoje zasluge dobio je i niz priznanja na razini grada, županije ali i HOK-a.

Dobitnik je priznanja Grb grada Nove Gradiške, Zlatne povelje Obrtničke komore Brodsko-posavske županije s pisanim priznanjem, a dobitnik je i najvećeg priznanja Hrvatske obrtničke komore - Statue „Zlatne ruke“ s pisanim priznanjem.

Za izniman dugogodišnji rad i doprinos razvoju obrta i obrtništva, dobio je i najveće priznanje Udruženja obrtnika Nova Gradiška i to Povelju za životno djelo.

Predsjedniče, hvala za sve.

Foto: novagra.hr