Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Hrvatska obrtnička komora obilježila svoj dan uručenjem priznanja obrtnicima

Predsjednik HOK-a Ranogajec poručio mladima da svoje bolje sutra grade u Hrvatskoj, a vladajućima da im svojim odlukama u tome pomognu

Obilježavanje Dana Hrvatske obrtničke komore i ove je godine bio povod prisjećanju na 1. srpnja 1994. godine. Važan je to datum u kojem je održana Obnoviteljska skupština HOK-a, institucije čiji je glavni cilj zastupati interese obrtništva i obrtnika.

Povodom 25. obljetnice Obnoviteljske skupštine odlukom predsjednika HOK-a Dragutina Ranogajca dodijeljena je Povelja, koju je u ime svih članova te prve Skupštine HOK-a simbolično primio Vitomir Pap.

U okviru svečane Akademije svake se godine najzaslužnijim obrtnicima koji su svojom aktivnošću i suradnjom s Hrvatskom obrtničkom komorom dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija, dodjeljuju nagrade i priznanja.

Isto tako, u okviru ovog važnog godišnjeg događanja promoviraju se novi majstori. Hrvatska obrtnička komora ponosi se brojkom od njih 1.175 koji su u proteklih godinu dana položili majstorske ispite.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, već tradicionalno, na proslavi Dana Hrvatske obrtničke komore, uručuje nagradu „Šegrt Hlapić“, najboljim učenicima, školi i mentoru. Ove je godine nagradu za najbolju školu dobila Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, najboljom mentoricom proglašena je Marijana Babić iz Zagreba, vlasnica frizerskog salona „Marijana“, a nagrada koja je namijenjena učenicima ove je godine dodijeljena Mateju Hladu iz Kraljevca na Sutli.

Dodjela nagrada zaslužnim obrtnicima dio je događanja koje ima poseban značaj i za organizatora i za laureate.

Najvećim priznanjem Hrvatske obrtničke komore koje se dodjeljuje kao priznanje za dugogodišnji uspješan rad u obrtu i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva, statuom Zlatne ruke s poveljom, ove su godine nagrađeni:

Ivan Hohnjec iz Selaca Križovljanskih, vlasnik obrta za montažu metalnih predmeta u industriji „IVAN HOHNJEC“, Zvonko Martinović iz Prekopakre, vlasnik obrta „Elektroinstalaterska radionica“, Zlatko Prosinečki iz Zagreba, vlasnik „Građevinskog obrta Prosinečki“ i Tomislav Tomičić iz Vinkovaca, vlasnik obrta za proizvodnju kožne galanterije i trgovinu „Toma“.

Važno priznanje koje se dodjeljuje zaslužnim obrtnicima je i plaketa Zlatne ruke s pisanim priznanjem. Hrvatska obrtnička komora tim je priznanjem ove godine nagradila sljedeće obrtnike:  DanKomore1
Damir Ocvirek iz Batrine, vlasnik obrta „METALOPLAST“ - član Udruženja obrtnika Nova Gradiška,   Ljiljana Dupor iz Čazme, vlasnica frizerskog salona „LJILJANA“, Ivan Koren iz Kloštra Podravskog, vlasnik ugostiteljskog obrta „ROYAL“, Željko Orešković iz Korenice, vlasnik ugostiteljskog obrta „MACOLA“, Renata Gorišek Prstec iz Karlovca, vlasnica svjećarsko-medičarskog obrta „Prstec“, Ivica Ružička iz Kutine, vlasnik automehaničarske radionice „Ružička“, Zlatko Šomođi iz Slatine, vlasnik uslužnog obrta „PALMA.

DanKomore2019

Posebnom odlukom predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajca plaketa Zlatne ruke s pisanim priznanjem uručena je i Osnovnoj školi Stjepana Radića Brestovec Orehovički, u znak podrške njihovom radu. Naime, ova škola je prvo poduzetničko gnijezdo koja se brine o tome da njeni učenici već u najranijoj dobi stječu poduzetničke vještine.

Važnost obrtništva kao jednog od pokretačka gospodarskog razvoja i napretka Republike Hrvatske, u svojim su govorima istaknuli i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar gospodarstva poduzetništva i obrta, Darko Horvat koji je najavio da će Vlada RH nastavit raditi na rasterećenju gospodarstva.