Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Godina mladih 2022: SMEUnited objavio publikaciju s primjerima dobrih praksi iz područja mladih i obrazovane radne snage

U 2021. godini je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen proglasila 2022. godinu Godinom mladih te je na temelju toga SMEUnited svoju godišnju temu za 2022. godinu nazvao „Mladi i obrazovana radna snaga“ s ciljem predstavljanja značajne uloge koju obrti te mala i srednja poduzeća imaju u osiguravanju mogućnosti mladima da steknu potrebne vještine kako bi bili uspješni na tržištu rada te kako bi postali uspješni poduzetnici (više o samim događanjima koja su se odvijala na navedenu temu u organizaciji SMEUniteda možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.smeunited.eu/youth-and-skilled-workforce-smeunited-annual-theme-2022).

Kao zaključak brojnih aktivnosti povodom Godine mladih, SMEUnited je objavio publikaciju s primjerima dobrih praksi svojih članica u području osiguravanja mogućnosti mladima da stječu vještine potrebne za tržište rada te pomažu obrtima te malim i srednjim poduzećima da budu ravnopravni dionici u navedenim nastojanjima.

Hrvatska obrtnička komora je također dala svoj doprinos navedenim aktivnostima aktivnim sudjelovanjem u usuglašavanju i prihvaćanju godišnje teme „Mladi i obrazovna snaga“ te sudjelovanjem u online panel raspravi „Učiniti naukovanje privlačnijim za mala i srednja poduzeća i mlade“ održanoj 19. svibnja 2022. godine zajedno s drugim europskim predstavnicima obrta i malih i srednjih poduzeća. Na panel raspravi su predstavljene redovite aktivnosti Komore u području promocije naukovanja i obrtničkih zanimanja te promotivna kampanja „Želim biti majstor!“. Aktivnosti koje su predstavljene uvrštene su zatim u publikaciju s primjerima dobrih praksi koju je moguće preuzeti na kraju ovog članka.

Na razini cijele Europske unije postoji suglasnost da organizacije koje zastupaju obrtnike i mala i srednja poduzeća imaju specifičnu ulogu u potpori svojim članovima i članicama u području naukovanja, a Hrvatska obrtnička komora posjeduje dugogodišnje iskustvo i tradiciju u promociji naukovanja i obrtničkih zanimanja kao i olakšavanju procesa uključivanja poslodavaca u naukovanje i obrazovanje mladih. Aktivnosti poput ovih daju dodatnu vidljivost važnosti naukovanja za gospodarstvo kao i važnost uloge koju imaju obrtnici i mala i srednja poduzeća u strukovnom obrazovanju. Također, zajedničkom suradnjom se stvara pozitivna slika naukovanja kao jednako vrijednog izbora za obrazovanje i razvoj vlastite karijere, a isto tako se osnažuje svijest o važnosti obrtničkih zanimanja koju ona imaju za gospodarstvo, posebno na lokalnim i regionalnim razinama.

Više informacija o strukovnom obrazovanju za obrtnička zanimanja možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.hok.hr/obrazovanje/strukovno-obrazovanje-za-programe-vezanih-obrta.

SMEUnited Publikacija s primjerima dobrih praksi (EN) možete pronaći dnu ove stranice.

 

SMEUnited - Youth and Skilled Workforce Best Practices from SMEUnited Members