Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Glavna tajnica HOK-a nova predsjednica tijela koje prati funkcioniranje uspostave jedinstvenog europskog tržišta

Garancija da se stav hrvatskih obrtnika i problemi koji ih muče čuju i u Europi.

Glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić izabrana je danas za predsjednicu Promatračke skupine za uspostavu jedinstvenog tržišta Europske unije (SMO).

Tijelo je to koje omogućuje Europskom gospodarskom i socijalnom odboru (EGSO) da raspolaže fleksibilnom, horizontalnom strukturom koja omogućuje analizu načina funkcioniranja jedinstvenog tržišta, utvrđivanje problema i prepreka te predlaganje rješenja. SMO izrađuje mišljenja, organizira savjetovanja s javnošću, rasprave i ima ključnu ulogu u jačanju jedinstvenog tržišta te smanjenju rascjepkanosti u državama članicama budući da se sve odluke donesene u EU institucijama reflektiraju na jedinstveno tržište i imaju snažan utjecaj na proizvodnju, pružanje usluga i drugo.

Ključna mu je zadaća unaprijediti i pojednostaviti poslovanje gospodarstvenika i poduzetnika na području cijele Europe.

Moramo biti vrlo oprezni kako najbolje namjere za uravnoteženje i pojednostavljenje zapravo ne bi dovele do preopterećenja propisima, odnosno prereguliranosti, što već sada uzrokuje sve veće nezadovoljstvo i rezultira sve većim problemima s kojima se susreću poslodavci Europe. Jedinstveno tržište je jedno od najvažnijih faktora budućnosti Europske unije o kakvoj još uvijek zapravo sanjamo, naglasila je Jelić koja je zbog svojeg aktivnog i kvalitetnog doprinosa u radu EGSO-a prepoznata i stoga izabrana na čelnu poziciju Promatračke skupine.

Promatračka skupina za jedinstveno tržište osnovana je 1994. godine u dogovoru s Vijećem EU, Europskom komisijom i Europskim parlamentom. U bliskoj suradnji s Europskom komisijom razvila je i jedinstvenu bazu podataka posvećenu europskoj samoregulaciji i zajedničkoj regulaciji. Ta baza podataka olakšava razmjenu informacija i utvrđivanje najboljih praksi.

Izvor: HOK