Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Edukativne radionice u organizaciji Suda časti HOK-a

Temeljem sporazuma potpisanog s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova (NN 121/16), a nakon što su komorski Sud časti i Centar za mirenje notificirani (ovlašteni) za alternativno rješavanje svih domaćih i prekograničnih offline i online potrošačkih sporova na području EU, tijekom studenog i prosinca održat će se interaktivne radionice u suradnji s područnim obrtničkim komorama s naglaskom na praksu Suda časti i nova zakonodavna rješenja.

Radionice su namijenjene ovlaštenim djelatnicima POK-ova koji sudjeluju u radu Suda časti na način da provode tzv. prethodne postupke mirenja i organiziraju rad prvostupanjskih vijeća Suda časti na području svoje komore. Osim njih, radionica je obavezna i za članove prvostupanjskih vijeća Suda časti (pravnike, obrtnike, predstavnike potrošača) svake obrtničke komore. Radionice će biti organizirane u tri dijela (opći dio, rad s predmetima Suda časti i  rasprava temeljem pitanja i prijedloga) te će na prvi dio biti pozvani i predsjednici i članovi Upravnog odbora područnih obrtničkih komora, kao i djelatnici i dužnosnici Udruženja obrtnika.

Cilj radionica je ojačati stručne kapacitete Suda časti na regionalnoj razini, upoznati članove tijela Suda časti HOK-a, kao i članove tijela područnih obrtničkih komora, s novom hrvatskom i europskom legislativom, kako bi komorski Sud časti na kvalitetan način nastavio provoditi javne ovlasti HOK-a u području svog djelovanja.

U studenom će se radionice provoditi u Krapini, Virovitici, Bjelovaru, Čakovcu, Varaždinu, Osijeku, Vinkovcima, Požegi, Slavonskom Brodu, Sisku i Zagrebu.