Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Dan otvorenih vrata Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška

U četvrtak, 10. svibnja 2018. godine, Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška organizirala je Dan otvorenih vrata za učenike, roditelje i nastavnike osnovnih škola.

Pedagoginja škole je posjetiteljima dala osnovne informacije o školi te ih je upoznala sa planom upisa učenika u prvi razred, nakon čega su imali priliku upoznati se s prostorom škole, školskim radionicama i praktikumima gdje im je demonstriran rad učenika pojedinih zanimanja. Posjetiteljima su profesori i stručno osoblje predstavili zanimanja koja će moći upisati u novoj školskoj godini, a to su: automehatroničari, instalateri kućnih instalacija, CNC operateri, monteri i obrađivači rezanjem i deformacijom, pomoćni bravari, krojači, stolari, kuhari, konobari, pomoćni kuhari i slastičari te prodavači.

Školu su posjetili učenici iz Osnovne škole Ljudevita  Gaja Nova Gradiška, „Mato Lovrak“ Nova Gradiška, te učenici osnovnih škola iz Okučana, Dragalića, Rešetara, Adžamovaca, Vrbove i Nove Kapele.

Danu otvorenih vrata, ispred Udruženja obrtnika Nova Gradiška, prisustvovali su g. Tomislav Šimić, vlasnik obrtničke radionice LIM-MONT, g. Tomislav Mulc, vlasnik obrta Admiral – proizvodnja namještaja, g. Željko Milošević, vlasnik obrta Frigo servis i g. Antun Andrašić, vlasnik obrta Autoservis Andrašić, koji su učenicima bili na raspolaganju za sva pitanja vezana za rad u obrtničkim radionicama.

Predsjednik Udruženja obrtnika, Tomislav Šimić, učenike je upoznao sa prednostima, ali i problemima u poduzetništvu te je istaknuo kako se treba vratiti kulturi rada i ponositi se onim što se proizvede vlastitim radom i znanjem.

Obzirom na sve manji broj učenika koji upisuju i završavaju obrtnička zanimanja, Udruženje obrtnika Nova Gradiška je u cilju poticanja upisa učenika za školovanje u obrtničkim zanimanjima, pogotovo onim deficitarnim, izradilo kratki film kako bi učenici mogli konkretno pogledati kako i što se radi u obrtničkim radionicama te pokazati da nakon završenog školovanja imaju priliku zaposlenja u postojećim obrtničkim radionicama ili putem otvaranja vlastitih obrta.

Udruženje obrtnika Nova Gradiška već godinama ima uspješnu suradnju sa Industrijsko-obrtničkom školom i ravnateljem g. Mijom Matošević, te je i ovaj puta bilo tako, a učenici su imali priliku pogledati kratki promo video obrtničkih zanimanja Udruženja obrtnika Nova Gradiška.

https://vimeo.com/264233333