Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Sastala se Radna skupina za donošenje Pravilnika o standardizaciji autoservisne struke

Hrvatska obrtnička komora upozorava da je nužno uvažiti probleme s kojima se autostruka suočava

U Hrvatskog gospodarskoj komori – županijskoj komori Split, 24. siječnja održan je sastanak Radne skupine za donošenje Pravilnika o standardizaciji autoservisne struke na kojem su sudjelovali predstavnici Hrvatske obrtničke komore (HOK), Hrvatske gospodarske komore (HGK) te Hrvatske Udruge Auto Struke (HUAS).

Na ovom trećem sastanku Radne skupine raspravljalo se o dokumentu koji su izradili pravni stručnjaci, a koji bi trebao biti polazišna točka budućeg Pravilnika o standardizaciji autoservisne struke.

Obrtnici i trgovačka društva u djelatnosti autostruke godinama upozoravaju i nastoje riješiti probleme koji se ponajviše odnose na suradnju s osiguravajućim društvima i veliku prisutnost sive ekonomije u ovom sektoru.

Problemi se odnose na sljedeće:

- Nedostatak obvezujućih propisa o tehničkoj i komercijalnoj standardizaciji autoservisne struke te propuštanje primjene standarda za popravak vozila prema uputama proizvođača koji dovode do povećanja sive ekonomije;

-  Popravci oštećenih motornih vozila u znatnoj mjeri obavljaju se izvan dosega pravne regulative, a najviše putem sistema nagodbe koja je izuzeta od plaćanja PDV-a i ostalih poreznih davanja sukladno poreznoj regulativi, što dovodi do stvaranja nesigurnosti (i time opasnosti) za samog vozača i druge sudionike prometa;

-  Autoservisna struka kod sektora popravka šteta na vozilima nailazi i na poteškoće u normiranju cijene radnog sata autolimara i autolakirera te njihovih uvjeta poslovanja.

Hrvatska obrtnička komora dala je svoje prijedloge i kritike na predmetni nacrt teksta ovog dokumenta, kako bi se zahtjevi struke što prije ispravno artikulirali ispred nadležnih institucija.

Zaključno, članovi Radne skupine složili su se da je potrebno što skorije urediti tekst Pravilnika na način da iz njega uklone i preformuliraju sporne odredbe te da će svoje aktivnosti usmjeriti na izmjenu propisa koji stvaraju probleme u ovoj djelatnosti.

IZVOR: HOK