Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Računajte s računovođama!

U Hrvatskoj obrtničkoj komori održan je 1.Okrugli stol pod nazivom „Bez računovođa se ne računa“.

Brojni su izazovi s kojima se u svakodnevnom radu susreću računovođe i računovotkinje koji su, složili su se svi sudionici, najvažnija spona između poduzetnika i zakonodavca. Kako bi rasprava bila kvalitetna i konstruktivna, Hrvatska obrtnička komora, kao organizator, pozvala je na sudjelovanje predstavnike relevantnih institucija koji su iznijeli svoje stavove i izrazili zadovoljstvo izborom tema o kojima se razgovaralo. Organizaciju Okruglog stola pozdravili su i brojni računovođe i računovotkinje iz različitih gradova koji su se prijavili za sudjelovanje te u velikom broju odazvali u publiku koja je pomno pratila raspravu.

Sudionike Okruglog stola uvodnim je govorom pozdravio Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, izrazivši zadovoljstvo što je upravo HOK inicijator ovog važnog događanja. Istaknuo je da se HOK i dalje nastavlja zalagati za smanjenje administrativnog opterećenja računovođa. Hrvatska obrtnička komora čvrsto stoji uz računovođe protiv uvođenja nepotrebnog licenciranja.

Pomoćnik ministra i ravnatelj Porezne uprave Zdravko Zrinušić, rekao je da je njegova institucija svjesna potrebe stalne komunikacije i unapređenja partnerskog odnosa s računovodstvenom strukom te izrazio želju da se buduća suradnja razvija u smjeru s kojim će obje strane biti zadovoljne. Svjestan je velikog broja propisa o kojima računovođe moraju kontinuirano voditi brigu, a na pitanje može li Porezna uprava uskladiti postupanje referenata ispostava poreznih uprava, odgovorio je da se intenzivno radi na tome.

Ljerka Markota, direktorica RRIF-a, pozdravila je navedenu izjavu i istaknula kako su izmjene zakona prečeste uz nedovoljno jasne upute za provoditelje.  Naglasila je kako je potrebno davati upute prije stupanja na snagu određenih zakonskih odredbi te u obzir uzimati i mišljenje ljudi iz prakse s kojima ih kao savjetodavnu kuću upoznaju brojni klijenti koji ih na dnevnoj bazi kontaktiraju za pojašnjenja raznih zakona i propisa

Anny Brusić, direktorica HUP - Udruge malih i srednjih poduzetnika, izjavila je da su računovođe poduzetnicima uvijek prvo mjesto na kojem traže konzultacije i savjete na razne teme koje se tiču njihova poslovanja. „Ne smijemo zaboraviti da su i računovođe poduzetnici“ naglasila je te se osvrnula na direktivu EU o pružanju usluga, koja propisuje smanjivanje certificiranja i administrativnih obveza.

Damir Židanić, predsjednik Odbora za financije i proračun HOK-a, ukratko je predstavio zahtjeve koje je HOK početkom godine uputio na adrese Ministarstva financija, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te Ministarstva zdravstva. Naglasio je da računovođe nemaju mogućnost korištenja godišnjeg odmora budući da npr. zbog izmjena Zakona o fiskalizaciji  moraju biti na raspolaganju klijentima od 0-24.

Da nemaju samo obrtnici računovođe probleme potvrdila je Martina Buhin iz HGK spomenuvši da su u fazi osluškivanja svojih članova kako bi na prikladan način krajem svibnja postavili konačne ciljeve i oformili strukovno udruženje.

Vlado Brkanić, predsjednik Udruge Hrvatski računovođa, naglasak je u svom izlaganju stavio na važnost educiranja, istaknuvši da je računovodstvo struka u okviru koje se, ukoliko u svom radu žele biti kvalitetni, stručnjaci moraju kontinuirano educirati i to i čine pa uvođenje licenciranja ne vidi kao mogućnost ikakvog doprinosa statusu i razvoju struke.

Vesna Varšava iz Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske, suglasna je da uvođenje licenciranja neće pomoći već samo dodatno opteretiti računovođe koje su trenutno u poziciji ispunjavanja različitih obveza koje se ne tiču računovodstvene struke. Kao jedan od primjera navela je i situacije gdje brojne institucije šalju poduzetnike u računovodstvene urede kako bi umjesto njih popunjavali razne obrasce i izvještaje.

Svi sudionici složili su se u zaključku da su računovođe izuzetno važni i nezaobilazni u razvoju gospodarstva RH te da je struku hitno potrebno rasteretiti. Tijekom Okruglog stola provedena je i anketa prisutnih čiji su rezultati dali potvrdu raspravi budući da se njih 95,8% izjasnilo da je računovodstvena struka preopterećena obvezama i rokovima, 100% da se zakoni mijenjaju prečesto i da se donose s nejasnim odredbama. Od anketiranih njih se 91,6% trenutno bavi računovodstvenom profesijom, a 83,33% se protivi uvođenju obveze licenciranja. 8,33% je po tom pitanju bilo neodlučno, ali čak 95,8% smatra da je struka premalo uključena u donošenje zakonskih promjena.

Okruglim stolom moderirala je Đurđica Mostarčić, predsjednica Sekcije računovođa pri HOK-u, koja je naglasila da će se Zaključci ovog prvog važnog okupljanja računovođa uputiti svim relevantnim institucijama

Izvor: HOK