Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Predsjednik HOK-a na sastanku s ministrom mora, prometa i infrastrukture

Ministar Butković na sastanku s prijevoznicima RH dogovorio da će od Republike Slovenije tražiti povlašteni status za hrvatske prijevoznike

Jučerašnji sastanak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održao se na inicijativu Hrvatske obrtničke komore, koja je od ovog ministarstva tražila pomoć u rješavanju problema u sektoru prijevoza koji će nastati zbog odluke Republike Slovenije da zabrani prometovanje određenim pravcima za prijevoznike u tranzitu i zatvori pojedine granične prijelaze.

Premda su u slovenskoj odluci, koja stupa na snagu 1. lipnja 2019., prisutne iznimke za hrvatske prijevoznike iz županija koje graniče sa Slovenijom (uključujući i Ličko senjsku županiju), za prijevoznike iz Dalmacije i Slavonije zabrane iz ove odluke mogle bi biti katastrofalne.

Suočen s problematikom koju su iznijeli predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, predsjednik Ceha prijevoznika HOK-a Emilijo Bajlo i potpredsjednik Ceha prijevoznika HOK-a Boris Kos, ali i drugi predstavnici cjelokupnog  prijevozničkog sektora RH, ministar Butković zajamčio je da se koriste svi diplomatski kanali da se iznimke iz odluke prošire na sve hrvatske prijevoznike. Također, poduzet će se sve radnje kako bi se na sastanku s ministricom infrastrukture Republike Slovenije koji se planira održati 4. lipnja, dogovorilo da se zabrane korištenja međudržavnih prijelaza između RH i Slovenije ne primjenjuju na sve slovenske i hrvatske prijevoznike (što uključuje sve slovenske granične prijelaze, ali Mursko Središće s naše strane). Na pregovore sa Slovenijom bit će uključeni i predstavnici Ceha prijevoznika HOK-a. Zaključno, ministar Butković dao je čvrsto obećanje da će se zabrana prometovanja na podravskoj magistrali odnositi samo na prijevoznike u tranzitu.

Još jednom naglašavamo da Slovenska odluka o zabrani prometovanja određenim pravcima za prijevoznike u tranzitu i zatvaranju pojedinih graničnih prijelaza stupa na snagu već u subotu, 1. lipnja 2019. godine, stoga prijevoznike pozivamo na oprez. Prema informacijama koje imamo, slovenska policija će odmah izricati novčane kazne. Posebice se to odnosi na granične prijelaze koje hrvatski prijevoznici učestalo koriste: Pasjak, Rupa, Razvor, Lupinjak, Dubrava Križovljanska i Trnovec.

Podsjećamo da je Ministarstvo infrastrukture Republike Slovenije uputilo službeni dopis vezan uz zabranu korištenja pojedinih cesta i graničnih prijelaza od 1. lipnja 2019.

Prema dobivenim informacijama:

-       zabranjuje se korištenje cesta G1-6 (Jelšane – Postojna) i G1-7 (Starod – Kozina) za vozila u tranzitu osim za vozila koji imaju sjedište/podružnicu ili odredište u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji, a kreću se prema Italiji,

-       ograničava se korištenje graničnih prijelaza Središče ob Dravi i Zavrč za vozila iznad 7,5 tona nosivosti osim za one koji imaju početnu i završnu točku u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Granični prijelazi Dobovec i Bistrica ob Sotli bit će zatvorene za sva teretna vozila iznad 7,5 tona koja su u tranzitu kroz Sloveniju,

-       granični prijelazi Gibina, Razkrižje, Ormož i Gornji Leskovec bit će zatvoreni za sva teretna vozila iznad 7,5 tona bez obzira nalaze li se u tranzitu kroz Sloveniju ili imaju ishodišnu točku točnije cilj u Sloveniji.

U nastavku se nalazi kontakt slovenskog koordinatora nadležnog za primjenu novih pravila:

DAMIJAN LESKOVŠEK
t: 00386 1 47 88 179
e: damijan.leskovsek@gov.si