Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Porezna uprava omogućila slanje JOPPD obrasca unaprijed!

Održan sastanak s predstavnicima Središnjeg ureda Porezne uprave - usvojen prijedlog Sekcije računovođa HOK-a

Porezna uprava obavijestila je sve obveznike podnošenja JOPPD obrasca da je omogućeno slanje jedan mjesec unaprijed (do zadnjeg dana slijedećeg mjeseca).

Podsjećamo, ovo je bio samo jedan od konstruktivnih prijedloga Sekcije računovođa Hrvatske obrtničke komore, koji su upućeni početkom siječnja 2018. godine Ministarstvu Financija, Poreznoj upravi, Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava te Ministarstvu zdravstva, a kojima bi se olakšalo poslovanje računovođama i računovodstvenim servisima.

Već su ranije prihvaćeni prijedlozi kojima je omogućena elektronska dostava obrasca DOH, omogućen je uvid u plaćene predujmove poreza na dobit i turističke članarine, a od iduće godine bit će omogućen i uvid u plaćene predujmove poreza na dohodak što je najavljeno na sastanku održanom prošli tjedan s predstavnicima Porezne uprave u prostorijama HOK-a.

Sukladno spomenutim prijedlozima, sada je moguće jasnije vidjeti grešku u fiskalizaciji. Inspektorat na terenu primjenjuje načelo oportuniteta pa se ne izriču kazne ukoliko je poduzetnik voljan u tijeku nadzora odmah ispraviti pogrešku (koju je moguće otkloniti odmah); Izmjenama Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom utjecat će se na definiciju radnog vremena kako poduzetnici i računovođe ne bi trebali raditi toliko izmjena, prijava i promjena kao sada. Jedna od značajnih novosti za sve računovođe je i otvorena mogućnost G2 web usluge, kojom je sada omogućena dostava više obrazaca odjednom (bit će potrebno prilagoditi računovodstvene programe), a razmatra se i dodatno pojednostavljenje JOPPD obrasca.

Aplikacija SNU do daljnjeg ostaje dostupna u periodu od 08:00-20:00 radi vremena potrebnog za pozadinske obračune, koji se vrše u razdoblju od 20:00-08:00, ali će se dodatno razmotriti zahtjevi HOK-a: da se umanji osnovica plaćanja doprinosa za obrtnike „dobitaše“, da se omogući priznavanje troška toplog obroka bez dodatnih plaćanja doprinosa i poreza te pripadajućeg prireza, kao i važan zahtjev da se i obrtnicima omogući besporezni otpis zastarjelih potraživanja, barem u okviru koji je omogućen i drugim pravnim osobama.

Predstavnici Hrvatske obrtničke komore podsjetili su predstavnike Porezne uprave na već zatraženo očitovanje na naknadno dostavljeni prijedlog za izmjene Upravnog ugovora kojim bi se, između ostalog, omogućio duži rok otplate dugova prema Poreznoj upravi. Također se podsjetilo na zahtjev HOK-a vezan uz priznavanje troškova smještaja i/ili prehrane za radnike koji imaju sklopljen ugovor na neodređeno vrijeme, a ne samo za radnike koji imaju sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme za sezonske poslove.

Ovaj je uspješni sastanak s predstavnicima Središnjeg ureda Porezne uprave pokazatelj kako je isključivo suradnjom i dijalogom moguće pronaći načine za administrativno rasterećenje gospodarstva.