Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Obavijest slastičarima o korištenju crtanih likova u proizvodnji slastica

Na inicijativu Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, zbog uočenog problema rada u slastičarstvu pri korištenju likova iz crtanih filmova za torte, u HOK-u je 20. siječnja održan sastanak s predstavnicima Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i trgovačkog društva Fun Cake Factory d.o.o.

Kao predstavnici slastičara, na sastanku su sudjelovali Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a, Martina Dumančić, predsjednica sekcije slastičara, Stjepan Vincek, slastičar iz Zagreba i Marija Komerički, iz slastičarskog obrta iz Samobora.

Predstavnik trgovačkog društva Fun Cake Factory d.o.o pojasnio je i korigirao informacije iznesene u dopisu odvjetnika dostavljenom velikom broju obrtnika slastičarske struke u studenome i prosincu 2015. godine, iz kojeg su mogli zaključiti kako im se zabranjuje svaka proizvodnja torti u obliku ili s apliciranim likovima iz crtanih filmova. Tomislav Ljutić ovom prilikom iznio je jasan stav da proizvodnja i prodaja torti s crtanim likovima nisu zabranjene ako slastičari poštuju propise o korištenju autorskih prava i prava žiga, te da njihovo društvo štiti vlastita prava koja je pribavilo i na čiju zaštitu ostvaruje pravo. U tom je smislu, na adrese slastičara e-mailom poslana nova obavijest s korigiranim stavom.

Tim se pismom izražava stav da nema zabrane proizvodnje i prodaje torti s likovima zaštićenim licencom uz poštovanje svih sudionika na tržištu intelektualnog vlasništva drugih. Fun Cake Factory d.o.o. nema ništa protiv daljnje proizvodnje i prodaje torti s likovima iz crtanih filmova ako slastičar za to regulira prava korištenja, pri čemu njihovo društvo ne može i ne želi utjecati na način na koji će to slastičari učiniti tj. kroz repromaterijal nabavljen od licenciranih dobavljača ili na neki drugi način.