Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Europski sud pravde: Uber je prijevoznička tvrtka, a ne digitalni servis

Europski sud pravde u Luksemburgu danas je donio presudu da Uber nije aplikacija koja nudi uslugu informacijskog društva, već da ga se treba smatrati pružateljem usluga prijevoza.

Sloboda pružanja usluga informacijskog društva zaštićena je pravom Europske unije, a usluge prijevoza reguliraju države članice pojedinačno. Konkretno, Uber je prijevoznička tvrtka, a ne digitalna usluga.

"Sud ponajprije smatra da se usluga koju pruža Uber ne sastoji samo od usluge posredovanja, koju čini povezivanje putem aplikacije za pametni telefon vozača, koji se prijevozom ne bavi profesionalno i koji se koristi svojim vlastitim vozilom i osobe koja traži gradski prijevoz. Naime, u takvoj situaciji pružatelj te usluge posredovanja istodobno nudi usluge gradskog prijevoza, koje čini dostupnima osobito putem informatičkih alata i čije općenito funkcioniranje organizira u korist osoba koje se žele koristiti tom ponudom u svrhe gradskog prijevoza. Sud u tom pogledu ističe da je aplikacija koju na raspolaganje stavlja Uber nužna kako za vozače tako i za osobe koje traže gradski prijevoz. On također ističe, da Uber ima odlučujući utjecaj i na uvjete pod kojima vozači pružaju uslugu. Stoga Sud ocjenjuje da treba smatrati da ta usluga posredovanja čini sastavni dio ukupne usluge, čiji je glavni element usluga prijevoza i da se stoga ne može kvalificirati kao usluga informacijskog društva, nego kao usluga na području prijevoza." (Izvor: Jutarnji list)

Navedena presuda u skladu je sa stavom Hrvatske obrtničke komore koja je od ulaska Uber-a na tržište RH, tj. od 2015. godine, javno upozoravala mjerodavne državne institucije da se tvrtku Uber treba smatrati pružateljem prijevozničkih usluga, što nalaže i primjenu važećih propisa iz ovog područja. Nadamo se da će ova presuda predstavljati dodatan argument u oblikovanju nove zakonske regulative, koja ne bi smjela ići na štetu obrtnicima koji se bave ovom djelatnošću.