Udruženje obrtnika Nova Gradiška

30 dana javne rasprave o pravilnicima o hotelima, kampovima i privatnom smještaju

Na internetskim stranicama Ministarstva turizma 2. veljače su objavljeni prijedlozi izmjena i dopuna četiri pravilnika u svrhu unapređenja poslovanja smještajne ponude u turističkom sektoru.

- Tijekom proteklih tjedan dana na kolegiju smo raspravljali koje bi se izmjene i dopune trebale unijeti u nove pravilnike kako bi hoteli, kampovi, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i ostali objekti za smještaj unaprijedili svoje poslovanje. Prema predloženim izmjenama uklonile bi se one prepreke koje postoje u poslovanju, a koje su u praksi pokazale da koče razvoj kvalitete. Cilj predloženih izmjena je unaprijediti poslovanje na tržištu, olakšati djelatnost turističkim radnicima te se prilagoditi tržišnim potrebama. Pravilnici će biti 30 sljedećih dana na javnoj raspravi pa pozivamo turistički sektor, strukovne udruge i sve djelatnike u turizmu da nam pošalju svoje prijedloge kako bi u potpunosti unaprijedili poslovanje - naglašava ministar turizma Anton Kliman.

U hotelima, umjesto sadašnje obveze ispunjavanja svih standarda za određenu kategoriju, predlaže se ispunjavanje jednog dijela obveznih standarda, a u dugome dijelu ispunjavanje izbornih standarda koji se boduju.

- Neke od glavnih izmjena su uvođenje pojma glamping opreme i definiranje mobilehomeova i spavaonica (kućica). Glamping oprema tako će biti svaka vrsta opreme koja pruža standard viši od uobičajenog (npr. šator s kupaonicom) koji je prostorno postavljen na neuobičajen način (stupovima, drvu, vodi, stijeni i slično), u vrsti „kamp“, sanitarni čvor recepcija i ostali sadržaji ne mogu se nalaziti u kontejnerima osim za najnižu kategoriju, pojačani su standardi za kamp s 5 zvjezdica, odnosno povećan je broj potrebnih obiteljskih kupaonica, perilica za rublje, sanitarija za djecu. Uvodi se i komercijalni pojam „resorta“ te nova vrsta – „kamp odmorište“ - istaknuo je Željko Cvrtila, načelnik Sektora za upravljanje kvalitetom.

Što se tiče „ostalih objekta“, u kupaonicama više neće biti obavezna kada za 5 zvjezdica, u hostelima i sličnim objektima neće biti potreban noćni ormarić, noćna svjetiljka i stol sa stolicom.

Za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, soba u kategoriji koja se označava s dva „sunca“ imat će vlastite sanitarije, a ne više zajedničke kao što je to bilo do sada, ukida se odredba o minimalnoj visini prostorija, ostaje samo propisano da se gost mora nesmetano, sigurno i udobno kretati.

Neće biti potrebno za članove domaćinstva obaviti pregled i dobiti potvrdu o zdravstvenom stanju, o čemu su se proteklih godina vodile rasprave.

Prijedlozi pravilnika se nalaze na sljedećim linkovima:

1) Tema savjetovanja: Javno savjetovanje o Pravilniku o razvrstavanju, kategorizaciji i posebnim standardima ugostiteljskih objekata iz skupine Hoteli.

Savjetovanje je otvoreno do 1. 3. 2016.
Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici:

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=2651

2) Tema savjetovanja je: Javno savjetovanje o Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine kampovi.

Savjetovanje je otvoreno do 1. 3. 2016.
Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici:

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=2664

3) Tema savjetovanja je: Javno savjetovanje o Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine ostali ugostiteljski objekti za smještaj.

Savjetovanje je otvoreno do 1. 3. 2016.

Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici:

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=2669

4) Tema savjetovanja je: Javno savjetovanje o Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Savjetovanje je otvoreno do 1. 3. 2016.
Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici:

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=2676

Ministarstvo turizma poziva na čim veći odaziv u javnoj raspravi, kako bi zaprimilo što bolje preporuke za razvoj turističkog sektora.