Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Trodnevni Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore zatvoren objavom zahtjeva struke

Više od 500 ugostitelja prisustvovalo je radnim sastancima, panelima, predavanjima i prezentacijama na ovom najdugovječnijem okupljanju sektora u Hrvatskoj

Na Kongresu su brojni visoki predstavnici iz nadležnih resora raspravljali s predstavnicima struke o boljitku ugostiteljstva i turizma. Snažnu podršku ugostiteljima dao je ministar turizma, Gari Cappelli i predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec.

Ministar turizma Gari Cappelli, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u uvodu se zahvalio svim turističkim djelatnicima i čestitao na dosadašnjem ostvarenju.
"Sjajan rezultat ove turističke godine uspjeh je svih djelatnika i poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu. Naša je Vlada nakon konsolidacije financija našla načina za dodatna porezna rasterećenja što je sektor pozdravio najavivši povećanje plaća i nove investicije“, rekao je ministar dodajući kako je uz poreznu politiku za poslovni rezultat jednako potrebna i prilagodba novim tržišnim trendovima, kao i povjerenje koje se temelji na kvaliteti u svakom smislu.

Ranogajec je naglasio da će Hrvatska obrtnička komora ustrajati na realizaciji opravdanih zahtjeva koje je oblikovala struka, s posebnim naglaskom na nižu stopu PDV-a na bezalkoholna pića i tople napitke kao i hitnom rješavanju pitanja uvoza radne snage. Pri zapošljavanju su potrebne jednostavnije procedure, a jedino održivo rješenje problema nedostatka radne snage je reforma strukovnog obrazovanja, naglasio je Ranogajec.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, Joso Smolić, istaknuo je da su kvaliteta i izvrsnost alati koji će snažnije pozicionirati Hrvatsku na europskoj turističkoj karti.

Radni dio Kongresa u kojem su sudjelovali svi ključni dionici ugostiteljskog i turističkog sektora iznjedrio je prioritetne zahtjeve, ali i rješenja predložena od struke, čiju će realizaciju Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore tražiti od nadležnih institucija u najkraćem mogućem roku.

Osim traženja niže stope PDV-a od 13% na pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva, ugostitelji traže da se uvoz radne snage riješi Zakonom o strancima uz uvažavanje primjedbi Hrvatske obrtničke komore, koja je već prethodno dala prijedloge na nacrt Zakona predlažući administrativno pojednostavljen model. Da bi se u budućnosti ove prepreke u poslovanju ugostitelja uklonile, rješenju nedostatka kvalitetnih kadrova u ugostiteljstvu mora se pristupiti sustavno – kroz unaprjeđenje strukovnog obrazovanja.

Još jedan važan prijedlog s ovogodišnjeg Kongresa jest i razvoj hrvatske gastronomije baziran na povezivanju hrvatskih proizvođača namirnica s ugostiteljskim i turističkim sektorom. Umrežavanje je jamstvo stvaranja prepoznatljivog nacionalnog branda, koji je temelj za konkurentnost u ovom području.

Ugostitelji zahtijevaju priznavanje troškova reprezentacije u 100-postotnom iznosu, ali i jednostavniji način povremenog zapošljavanja po modelu vaučera u poljoprivredi i ribarstvu. Kako bi se osigurao utjecaj struke, na  Kongresu je zaključeno da Hrvatska obrtnička komora mora biti uključena u izradu svih strateških dokumenata koji direktno i indirektno imaju utjecaj na ugostiteljstvo i turizam.
Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika završio je gastro događanjem „Hrvatska na tanjuru“, na kojem su ugostitelji iz čitave Lijepe naše kuhajući s domaćim namirnicama pokazali potencijal i raznolikost hrvatske gastronomije.

Kongresu su prisustvovali i predstavnici Udruženja obrtnika Nova Gradiška, g. Viktorio Brdar, predsjednik Ceha ugostitelja, Davor Benić, zamjenik predsjednika Ceha te g. Josip Babić, član. Na prijedlog Udruženja obrtnika Nova Gradiška, na Kongresu je članici našeg Udruženja, gđi. Ljiljani Šoch, uručeno priznanje Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-e za izniman doprinos razvoju obrtništva i promicanju ugostiteljske i turističke struke.