Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Reagiranje na medijske objave o fiskalizaciji – Obrtnici nisu lopovi!

Hrvatska obrtnička komora (HOK) najoštrije osuđuje kršenje zakona, ali i tendencionost u medijskom izvješćivanju kakvim se nanosi šteta ugledu obrtnika i obrtništva u RH, zbog čega je HOK odmah reagirao prema medijima koji u napisima i prilozima o fiskalizaciji sve prekršitelje nazivaju obrtnicima.

U medijskim napisima i prilozima iznose se netočni zaključci i insinuacije na koje je HOK upozorio radi istinitog i cjelovitog informiranja javnosti te zaštite ugleda hrvatskih obrtnika ugostitelja, kao i svih obrtnika.

Hrvatska obrtnička komora oštro reagira na ovakve neprimjerene napise i priloge, kojima se stigmatiziraju svi obrtnici ugostitelji i obrtništvo te utječe na stvaranje društvene klime u kojoj se obrtništvo percipira kao nešto negativno, a obrtnike poistovjećuje s lopovima.

Ujedno, HOK osuđuje praksu pojedinaca koji ne prikazuju stvaran promet.

Činjenica je da u ugostiteljskoj djelatnosti posluje oko 12.500 obrtnika, dok su ostali trgovačka društva i nisu članovi Hrvatske obrtničke komore. U Hrvatskoj danas posluje vise od 76.000 obrta, koji zapošljavaju preko 181.000 ljudi, što je respektabilna brojka u ukupnom hrvatskom gospodarstvu.

Primjeri do sada provedenih inspekcijskih nadzora i uočene nepravilnosti pokazuju kako je riječ o manjem broju ugostitelja, kako obrtnika tako i trgovačkih društava, koji svim ostalim ugostiteljima koji uredno posluju samo štete i narušavaju ugled struke.  Da se ugostitelji općenito pridržavaju pravila provedbe fiskalizacije potvrđuje i činjenica kako su nakon početka njene primjene, fiskalizacijom povećani porezni prihodi.