Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Osmi susret prijevoznika 10. i 11. ožujka 2016. godine u Vinkovcima

Osmi susret prijevoznika u organizaciji Hrvatske obrtničke komore - Ceh prijevoznika, održat će se 10. i 11. ožujka 2016. godine u Vinkovcima (Hotel Kunjevci).

Domaćin 8. susreta prijevoznika je područna obrtnička komora Vukovarsko srijemske županije, a pokrovitelj susreta Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Na ovogodišnjem, 8. susretu prijevoznika, kroz izlaganja i raspravu razmotrit će se aktualne teme vezane uz obavljanje prijevozničke djelatnosti s naglaskom na:

  • pravnu odgovornost vozača,
  • odgovornost kod pretovara i utjecaj pretovara na ceste,
  • prijevoz za osobne potrebe i komercijalni prijevoz za vlastite potrebe,
  • obvezu isplate minimalne nadnice u Njemačkoj,
  • rad inspekcijskih službi u području prijevoza, te
  • problematiku rada na crno i mogućnosti povremenog zapošljavanja radnika u prijevozu.

Kao i na prethodnom susretu, kroz panel raspravu i razgovor s predstavnicima državnih institucija, predstavnicima poslovne zajednice i ključnim dionicima u ovoj djelatnosti, planiramo se osvrnuti na teme i problematiku koja je od posebnog značaja za prijevoznike i za koju se još uvijek traže adekvatna rješenja, prije svega: mogućnosti ukidanja obveze homologacije vozila i periodičnih tehničkih pregleda, uređivanju materijalno pravnih pitanja odgovornosti cestovnih prijevoznika i odgovornosti prijevoznika kod pretovara vozila, objedinjavanje zakonske regulative kojom se uređuje cestovni prijevoz pod jedno ministarstvo, pitanje osiguranja od nastale štete u međunarodnom prijevozu - ratifikacija ''druge'' CMR konvencije, UBER autotaksi prijevoz, naplata PDV-a stranim prijevoznicima koji prometuju u i kroz RH te konkurentnost hrvatskih cestovnih prijevoznika u odnosu na zemlje u okruženju i druga, jednako važna pitanja.

Tijekom panel rasprave, prisutni će imati mogućnost postaviti pitanja, ukazati na problematiku iz konteksta svakodnevnog poslovanja i ponuditi rješenja za pojedine probleme u ovoj djelatnosti.