Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Održana 16. sjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore na 16. sjednici održanoj 19. lipnja, razmatrao je inicijativu o izmjeni Odluke o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu.

Podržan je prijedlog iskazane potrebe za izmjenom pojedinih vrijednosti u skladu sa preporukama struke, no prije same objave tražiti će se mišljenje svih POK-ova.

Članovi Ceha informirani su o potpisanom Sporazumu o izmjeni Dodatka I Kolektivnog ugovora ugostiteljstva kojime je osnovica za obračun plaće za temeljne poslove u djelatnosti ugostiteljstva povećana za 1,7% te umjesto dosadašnjih 2.900,30 kn, sada iznosi 2.950,00 kn. Sporazum stupa na snagu s danom objave u „Narodnim novinama“, a primjenjuje se od 1.svibnja 2017. Nadalje, članovi Ceha razmatrali su izvještaj Porezne uprave o rezultatima fiskalizacije u prva četiri mjeseca 2017. Sustav fiskalizacije Porezne uprave trenutno je jedini službeni statistički pokazatelj kretanja prometa u ugostiteljskoj djelatnosti, s obzirom da Državni zavod za statistiku podatke o prometu u ugostiteljstvu ne prati od 2010. U nastavku sjednice članovi Ceha iskazali su interes i složili se s potrebom provođenja istraživanja ugostiteljskog sektora na terenu, budući da ne postoje relevantni pokazatelji utjecaja povećanja PDV-a na poslovanje u ugostiteljskoj djelatnosti. U provedenom postupku javnog savjetovanja o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, komorski sustav dao je punu podršku inicijativi da se higijenski minimum polaže svakih 6 godina, a zdravstveni pregled jednom godišnje, s tendencijom trajnog ukidanja polaganja. Konačnim prijedlogom Zakona, zdravstveni pregledi i dalje vrijede godinu, ali nije usvojen prijedlog za polaganje higijenskog minimuma koji će se i dalje polagati svake 4 godine. Razgovaralo se o novom Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda koji je stupio na snagu 18. svibnja (NN 45/17). Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska turistička zajednica zajedničkom suradnjom uspješno su provele dvije od ukupno četiri najavljene edukacijske radionice na temu gastro i eno turističkog proizvoda u sklopu projekta „Hrvatska 365“. Članovi Ceha slažu se s činjenicom da radionice vrhunskog edukativnog sadržaja poput onih održanih u Splitu i Opatiji zasigurno pridonose podizanju kvalitete ugostiteljske usluge, a time i pozicioniranju Hrvatske kao prepoznatljive gastro i eno destinacije. Na sjednici je razmatrano i moguće mjesto održavanja idućeg Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a. Ovisno o dogovorima na terenu s predloženim destinacijama, točan termin i lokaciju održavanja jubilarnog 30-og Kongresa ugostitelja, objavit će se naknadno.