Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Održan 31. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

31.Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, održan je u Šibeniku, od 25.-27. studenoga 2018. godine.

Domaćin Kongresa bila je Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, a pokrovitelj Ministarstvo turizma RH.

Cilj Kongresa bio je omogućiti ugostiteljima da tijekom dva dana druženja razmijene iskustva i  definiraju zajedničke probleme, ali i prijedloge za boljitak poslovanja te ih iznesu predstavnicima državnih institucija.

Veliko zanimanje sudionika izazvao je panel pod nazivom „Aktualna problematika turističkog i ugostiteljskog sektora“ u kojem su sudjelovali predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, državni tajnik ministarstva turizma Tonči Glavina, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, Damir Juzbašić, pomoćnica ravnatelja HZZ-a Ružica Hrga, direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda Hrvatske turističke zajednice, Slavija Jačan Obratov, direktorica Udruge ugostiteljstva i turizma HUP-a, Natali Komen Bujas te predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, Nenad Šepak. 

Panelisti su se, objašnjavajući svatko sa svojeg aspekta problematiku, ali ističući i neke pozitivne pomake, složili da institucije moraju još aktivnije surađivati sa strukom kako bi zajedničkim naporima postigli rezultate kojima će biti zadovoljni svi, a ponajprije gosti, domaći i strani koji će, privučeni kvalitetnom ponudom i uslugom, prepoznati različite hrvatske destinacije kao one u koje vrijedi doći, ali i još važnije, kao one u koje se žele vratiti.

Na Kongresu su sudjelovali i članovi Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Nova Gradiška i to predsjednik Ceha - Viktorio Brdar, Josip Babić i Marko Mokrović - članovi, ali i predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika OK Brodsko-posavske županije, gđa. Ljiljana Šoch, ugostitelji iz Slavonskog Broda  te predsjednica OK BPŽ, gđa. Jelena Ivaniš.

31.Kongres ugostiteljaUOPredsjednici  cehova županijskih područnih komora izlagali su o aktualnoj problematici struke, pa je tako gđa. Ljiljana Šoch, predsjednica Ceha OK BPŽ, imala izlaganje na temu Poreznih nadzora za vrijeme održavanja manifestacija u organizaciji Grada i TZ. Između ostaloga, naglasila je kako se takve manifestacije održavaju uglavnom jednom godišnje, kako se ugostitelji trude ispoštovati sve zakonske obveze i propise, ugoditi gostima te se što bolje organizirati kako bi   sebe i Grad gostima predstavili u najboljem svijetlu, a onda se usred manifestacije pojave inspektori koji zaustavljaju posao i izriču kazne. Isto tako, naglasila je kako su ugostitelji  u Novoj Gradiški od srpnja do listopada 2018. godine bili nadzirani 4 puta dnevno.

U okviru 31. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika, priznanja Hrvatske obrtničke komore primili su zaslužni obrtnici – ugostitelji i turistički djelatnici iz svih županija, a ove godine ispred Brodsko-posavske županije priznanje je dobio g. Nikola Barišić, ugostitelj iz Slavonskog Broda.

31.Kongres ugostiteljaUO1

Nakon izlaganja vodstva Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a o aktivnostima u proteklih godinu dana te nakon izlaganja predstavnika resornih ministarstva i nadležnih institucija i rasprave, izdvojeni su glavni problemi ugostiteljskog i turističkog sektora i predložena moguća poboljšanja poslovanja. Na kraju, usvojeni su sljedeći

ZAKLJUČCI

  1. Ponavljamo traženje za uvođenjem snižene stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu na 13% kako bi se izjednačila porezna stopa za ovu djelatnost.
  2. Inzistiramo da Vlada uvaži traženje Hrvatske obrtničke komore da se u srednjoškolskom strukovnom sustavu za ugostiteljska zanimanja unaprijedi jedinstveni model obrazovanja na način da se osigura više prakse.
  3. Apeliramo na Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava da omogući zapošljavanje stranih radnika za obrtnike ugostitelje na način da osigura brži i lakši model zapošljavanja. 
  4. Tražimo da se prilikom provedbe inspekcijskih nadzora, umjesto isključivo represivnih mjera, provede edukacija i informiranje o problemu.
  5. Tražimo priznavanje troškova reprezentacije u 100-postotnom iznosu.
  6. Tražimo ukidanje poreza na potrošnju, koji je propisan samo za ugostiteljstvo.