Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Ministarstvo turizma osiguralo sredstva strukovnim školama za provedu projekata

Ministarstvo turizma je s ciljem poboljšanja kvalitete ugostiteljsko–turističkih kadrova i općenito srednjeg strukovnog obrazovanja u turističkom sektoru, objavilo javni poziv namijenjen srednjim strukovnim školama za promociju, jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala. Ukupno 350 tisuća kuna iz programa bit će dostupno za širok spektar projekata, koji uključuju stvaranja turističkih proizvoda, promocije i uvođenja IT komunikacijskih tehnologija i sl.

„Turizam je izuzetno dinamična industrija i upravo zato želimo kroz ovakve projekte potaknuti mlade u turizmu na inovativnost i kreativnost od samog početka njihovog obrazovanja. Pri tome je posebno bitno istaknuti važnost prakse u obrazovanju koja ujedno predstavlja i najbolji način na koji mogu dodatno razvijati svoje potencijale. Vjerujem da će učenici kroz svoje projekte steći nova znanja, iskustva i u konačnici naučiti sami stvarati nove, originalne ponude kako bi u budućnosti postali dio uspjeha hrvatskog turizma.“ izjavio je ministar Cappelli povodom objavljivanja javnog poziva namijenjenog srednjim strukovnim školama za promociju, jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala.

Bespovratne financijske potpore dodjeljivat će se za novi turistički proizvod za jačanje ukupne konkurentnosti destinacije u kojoj se škola nalazi. Pozivaju se škole da prijavljuju projekte temeljene na povezivanju javnog, civilnog, privatnog sektora i znanosti, pozitivnim učincima u zaštiti okoliša, uvođenju novih tehnologija, uključivanju strateški definiranih posebnih oblika turizma (nautički, zdravstveni, kulturni, poslovni, golf, cikloturizam, ruralni i planinski, eno i gastro, omladinski, socijalni i dr.), zatim za projekte nastale u suradnji s drugim obrazovnim sektorima u svrhu razvoja turizma (IT-elektrotehnika i računalstvo, kreativni, poljoprivreda i prehrana,  zdravstvo i socijalna skrb, grafički, umjetnost i dr.) te za nove oblike promocije kao što su branding, uvođenje IT komunikacijske tehnologije (korištenje društvenih mreža, internet) i dr.

Projekte mogu prijaviti srednje strukovne i umjetničke škole čiji su osnivači Grad Zagreb, županija ili Republika Hrvatska, a svaka škola koji se kandidira na projekt, prijavljuje tim koji se sastoji od 1 voditelja projekta (profesor/mentor) i najmanje 3 člana (učenika). Iznos zatraženih sredstava može najviše biti 20 tisuća kuna, ukoliko se prijavljuje jedan prijavitelj (škola), odnosno 40 tisuća kuna ukoliko se prijavljuju dva ili više prijavitelja (partneri).

Od 2009. godine pa sve do 2017. godine Ministarstvo turizma je kroz program Promocija zanimanja sveukupno izdvojilo 3.168.776,89 kn. Kao pokazatelj uspješnosti samog Programa, prošle su godine od ukupno 15 projekata, odabrana tri najbolja te im je na Danima hrvatskog turizma uručeno posebno priznanje ministra turizma. Riječ je o sljedećim projektima: "The Art of Chocolate" Turističko ugostiteljske škole Split u partnerstvu sa Školom likovnih umjetnosti Split, "Pronađi me", Strojarsko tehničke škole Osijek te "Meeting Point Sopot", Srednje strukovne škole Vinkovci u partnerstvu s Drvodjeljsko tehničkom školom Vinkovci.

Javni poziv je otvoren do 28. veljače 2018. godine, a više informacija o programu i potrebnoj dokumentaciji za kandidiranje projekata nalazi se na web stranicama Ministarstva turizma.