Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Održana Konferencija za male trgovce obrtnike „Vratimo gradu sadržaje i dušu“

8. konferencija za male trgovce obrtnike simboličnog naziva „Vratimo gradu sadržaje i dušu“ koja se bavi aktualnim izazovima i mogućnostima za obrtnike i trgovce, održala se 19. rujna u prostorijama Hrvatske obrtničke komore, koja je ujedno bila suorganizator i pokrovitelj, uz glavnog organizatora, časopis i portal „Suvremena trgovina“.

Sudionike i okupljene u uvodnom govoru pozdravio je Srećko Sertić, direktor i glavni urednik Suvremene trgovine. Sudionicima se obratila i glavna tajnica HOK-a, Violeta Jelić, istaknuvši kako fokus treba biti na opstanku malih te da se na njih mora misliti kod kreiranja propisa i u ovom slučaju, primijeniti pozitivnu diskriminaciju. Pozdravne riječi uputio je Jure Augustinović, predstavnik pokrovitelja konferencije Zaklade Konrad Adenauer, Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba te Ana Mandac, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, rekavši da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta podržava sve aktivnosti i surađuje s HOK-om, pa tako i kad je osnaživanje trgovaca obrtnika u pitanju. Razne su mjere kojima ministarstvo općenito potiče obrtnike, a prvenstveno je važno stvoriti okvire koji će potaknuti mlade generacije da upišu strukovna zanimanja, kazala je Mandac.

Tema prvog panela bila je „Opstanak malih trgovaca i obrtnika u središtima gradova – Uloga lokalne uprave i samouprave“.  Boris Vukelić, raniji dugogodišnji predsjednik Ceha trgovine HOK-a, kao uvodničar teme, na konkretnim primjerima je objasnio s kojim se sve problemima trgovci susreću već dugi niz godina te na koji način se ti isti problemi mogu riješiti na svim razinama vlasti.  Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Olivera Majić, istaknula je da u središte stvari treba postaviti sinergiju svih ključnih dionika i  ponuditi konkretne odgovore na izazove današnjice te kako mali obrtnici, da bi bili konkurentni i održivi na tržištu, moraju proći kroz proces repozicioniranja te se usmjeriti na preferencije potrošača.

O iskustvima iz Slovenije, govorio je potpredsjednik Obrtno – podjetniške zbornice Slovenije, Ivan Meh. Izrazio je zadovoljstvo izvrsnom suradnjom s Hrvatskom obrtničkom komorom, kazavši kako su problemi i izazovi s kojima se susreću trgovci u Hrvatskoj i Sloveniji vrlo slični. Predstavnici dva hrvatska grada, Varaždina i Virovitice, podijelili su svoja lokalna iskustva te pristupe kojim je lokalna samouprava rješavala probleme obrtnika. Gradonačelnik Virovitice, Ivica Kirin, spomenuo je organizaciju raznih sajmova u Virovitici, koji su kanal promocije i izlaska na tržište lokalnih obrtnika.

Predsjednik Ceha trgovaca HOK-a, Mladen Malta, zaključio je da se proces vraćanja „sadržaja i duše“ neće dogoditi preko noći, već da je potrebno razumijevanje lokalne samouprave, koja konkretnim postupcima i odlukama unutar svojih okvira mora malim obrtnicima omogućiti uvjete za funkcioniranje, koje za njih često znače biti ili ne biti.

Druga panel rasprava odvijala se na temu „Problemi kartičnog poslovanja“.  Situacija je takva da se u poslovanju koristi previše kartica. Razne smart kartice omogućuju popuste ili neke beneficije, ali se često događa da su ljudi prezasićeni njihovim velikim brojem. Iako to je način da se kupcu zahvali, karticama treba pristupiti sistematično. Sudionici panela bili su:  Blaženka Knežević, s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Dragan Roller, redoviti profesor u trajnom zvanju Sveučilišta u Rijeci, Siniša Begović, Empiria Magna i Ivan Ćibarić, član Ceha trgovine HOK-a.