Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Održan 11. Susret trgovaca HOK-a

Ovim susretom oblikovani su zaključci s ciljem očuvanja i razvoja trgovačke struke

U Koprivnici je 24. i 25. svibnja u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, uz podršku partnera Podravka, održan 11. Susret  trgovaca. Ovo događanje bilo je prilika da se mali trgovci – obrtnici okupe, kako bi zajednički razmotrili aktualnu trgovačku problematiku, razmijenili iskustva i predložili mogućnosti za očuvanje i unapređenje obrtničke trgovine.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, pozdravio je okupljene trgovce i kazao kako je mala trgovina iznimno važan faktor u gospodarstvu Republike Hrvatske. Hrvatska obrtnička komora nastoji očuvati i unaprijediti malu trgovinu, zbog iznimnog značaja koji ona ima u ruralnom području, kao i na otocima. Predsjednik Ranogajec istaknuo je da je nužno osigurati rasterećenje cijene rada s ciljem povećanja neto plaće, a skrenuo je i pozornost na važnost educiranog kadra u ovom sektoru.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren rekao je kako je osobno upoznat s teškoćama na koje nailaze trgovci te da su oni koji se bave tom djelatnošću više od trgovaca – oni omogućavaju da male sredine, gradski kvartovi, otoci imaju sadržaj, omogućavaju normalan tok svakodnevnog života. Naglasio je korisnost ovakvih susreta te izrazio optimizam glede budućnosti ove branše.

11.Susret trgovaca otvorila je pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, koja je istaknula značaj ovakvih susreta upravo zbog povratne informacije koju poduzetnici mogu prenijeti svom ministarstvu. Naglasila je kako je suradnja HOK-a i nadležnog ministarstva vrlo konstruktivna i otvorena, a rasprava argumentirana, što otvara prostor tome da se na ozbiljnoj razini raspravlja o problemima obrtnika te ih se pokuša riješiti.

Predsjednik Ceha trgovine HOK-a Mladen Malta na samom početku događanja upoznao je sudionike s aktualnim stanjem male trgovine u Hrvatskoj koje se, uzevši u obzir pokazatelje u proteklom razdoblju, može nazvati alarmantnim. Naime, u zadnjih godinu dana broj obrta iz Ceha trgovine manji je za 249 obrta ili 2,5%, dok je u periodu od zadnjih devet godina broj obrta iz Ceha trgovine manji za 6.616 obrta ili 40,7%:

„U moru velikih igrača i medijske hajke koja se stvorila oko Agrokora nitko ne razgovara o nama malima. Mali trgovci su oni koji oživljavaju ruralna područja. Kada se priča o trgovinama često se za primjere uzimaju velike sredine poput Zagreba ili Splita, priča se o velikim trgovačkim centrima na rubnim dijelovima grada, ali nitko ne govori o nama malima koji se borimo za opstanak u ovo doba nepovjerenja prema poduzetnicima. Zato smo danas ovdje. Kako bi skrenuli pažnju na male trgovce i stavili ih u fokus. Kako bi glasno rekli da je to sektor koji treba podršku.“

Središnji dio programa 11. Susreta trgovaca zauzela je panel rasprava na temu „Položaj male trgovine u Hrvatskoj danas“ čiji su sudionici bili: načelnica odjela za zaštitu potrošača Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Đema Bartulović; član Uprave KTC-a, Ivan Šiško; tajnik Saveza udruga malih trgovaca, Davorin Labazan; načelnica sektora za trgovinu i tržište Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Marija Kulaš; predsjednik Ceha trgovine HOK-a, Mladen Malta.

Da je položaj malih trgovaca – obrtnika u Hrvatskoj težak, složili su se svi sudionici, koji ipak razmišljaju u pozitivnom smjeru i ističu da će za male trgovce uvijek biti mjesta na tržištu. Posebno će pak, dobro poslovati oni koji će se uspješno prilagoditi novim standardima i zahtjevima potrošača, osluškivati njihove potrebe i na vrijeme osigurati kvalitetnu ponudu.

Temeljem rasprave koja je uključila i analizu svih izlaganja, na samom kraju događanja, Ceh trgovine HOK- a je predložio konkretna rješenja za prevladavanje problema struke, koja će u obliku zaključaka  11. Susreta trgovaca uputiti nadležnim  institucijama.

ZAKLJUČCI 11. SUSRETA TRGOVACA:

  • Tražimo da se osigura rasterećenje cijene rada s ciljem povećanja neto plaće.
  • Tražimo od nadležnih institucija da malim trgovcima žurno omoguće korištenje bespovratnih sredstava za jačanje konkurentnosti i unaprjeđenje usluga.
  • Tražimo da se konkretnim mjerama osobito potiče razvoj ruralne i otočne trgovine.
  • Apeliramo na domaće proizvođače da omoguće povoljnije cijene proizvoda i usluga za obiteljske trgovine, a osobito kroz projekt HOK Zajednička nabava.
  • Tražimo da se nabava putem internetske trgovine izvan granica EU izjednači s domicilnom trgovinom, osobito u smislu obračuna PDV-a.
  • Tražimo smanjenje kartičnih naknada s ciljem jačanja konkurentnosti i smanjenja troškova poslovanja.