Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Ceh trgovine HOK-a o aktualnim problemima sektora

U četvrtak, 30. studenoga, održana je 5. sjednica Ceha trgovine HOK-a. Sjednica je održana u proširenom sastavu, a kroz dnevni red istaknuta je specifična problematika sektora sukladno prijedlozima županijskih obrtničkih komora.

Sjednicu je otvorio Mladen Malta, predsjednik Ceha trgovine HOK-a te je dnevni red jednoglasno usvojen.

Velika pažnja pridana je problematici rada nedjeljom te adekvatnom plaćanju djelatnika/ca za takvu vrstu rada. Članovi Ceha zaključili su da je nužno poštivanje Zakona o radu. Također se razgovaralo o bespovratnim sredstvima za male trgovce pa je dogovoren veći angažman na tom području.

Članovima Ceha prezentirani su primjeri dobre prakse suradnje s lokalnom samoupravom, a osobito kada se radi o najmu gradskih prostora u središtu gradova. Predsjednik Ceha Mladen Malta podsjetio je prisutne da je upravo na tu temu organizirana Konferencija u rujnu ove godine te potaknuo članove/ice na organizaciju sastanaka s predstavnicima lokalnih vlasti na kojima bi se osigurali optimalni uvjeti cijena najma takvih prostora.

Trgovci se također suočavaju s nedostatkom kvalificirane radne snage, poput mnogih obrtnika te smatraju da je nužno povećati uvozne kvote radnika, osobito tijekom sezone.

U okviru Plana rada Ceha za 2018. godinu, predložena je organizacija Susreta trgovaca krajem proljeća.

 

 

Izvor: HOK