Udruženje obrtnika Nova Gradiška

8. međunarodna konferencija “Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom”

Hrvatska obrtnička komora i ove godine organizira osmu po redu međunarodnu konferenciju "Alternativno rješavanje sporova - suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom", 24. i 25. listopada u Zagrebu. Cilj konferencije je jačanje svijesti opće i profesionalne javnosti o važnosti efikasnog pravosuđa i uprave za gospodarski rast  te mogućnostima koje alternativno rješavanje sporova (ARS) i online rješavanje sporova (ORS) nude za njegovo ostvarenje.

Korištenje ARS-a posebno je značajno za razvoj jedinstvenog EU tržišta, a ORS-a za razvoj prekogranične e-trgovine i digitalnog tržišta.

Na konferenciji za koju je proteklih godina pokazan veliki interes, kao i na prošlim konferencijama, uz hrvatske stručnjake sudjelovati će brojni eksperti iz europskih zemalja, ove godine iz Španjolske, Latvije, Italije, Austrije, Poljske, Mađarske i Ujedinjenog Kraljevstva, a kao posebnog gosta konferencije najavljujemo profesora Ethana Katsha, prof. emeritus prava sa Sveučilišta Massachusettsa, Sjedinjene Američke Države. Upravo prof. Ethan Katsh među najuglednijim je svjetskim stručnjacima za online rješavanje sporova, zovu ga i ocem ORS-a (online rješavanja sporova) i na konferenciji će održati predavanje na središnju temu - online rješavanje sporova. Isto tako, a što će za javnost u Hrvatskoj biti novina, dat ćemo prikaz uspješnijih europskih i američkih sustava za online rješavanje sporova.

Ovogodišnja konferencija dodatno je značajna, jer se održava u prvoj godini primjene Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova te nakon notificiranja tijela za alternativno rješavanje potrošačkih sporova u RH, među kojima oba tijela HOK-a – Sud časti i Centar za mirenje.

Glavna tema ovogodišnje konferencije je online rješavanje sporova (ORS) uz koju najavljujemo i ostale teme:

  1. Efikasno pravosuđe i javna uprava za ekonomski rast (uvodni dio konferencije),
  2. Medijacija u državama EU (čiji sustavi još nisu predstavljeni na konferenciji i novosti iz nekih  država članica)
  3. Online rješavanje sporova kao poticaj e-trgovini, razvoj i postojeći sustavi
  4. Medijacija (ARS) u sporovima javno privatnog partnerstva
  5. Online rješavanje potrošačkih sporova i Platforma Europske komisije - iskustva prve godine rada,
  6. Procesno-pravni aspekti EU Direktive o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova i Uredbe o online rješavanju potrošačkih sporova – pogled praktičara i znanstvenika
  7. Mogućnosti proširenja poslovanja kroz e- trgovinu
  8. Predstavljanje projekta Europske komisije „Trening za male i srednje poduzetnike o pravu potrošača u digitalno doba“.

Sukladno komentarima sudionika ranijih konferencija, ovogodišnja konferencija organizirati će se u drugačijem formatu.

Stoga Vas iz Hrvatske obrtničke komore pozivaju da u svom kalendaru zabilježite navedene dane.

Program konferencije je u izradi i biti će objavljen naknadno.