Udruženje obrtnika Nova Gradiška

Revizija Direktive o upućivanju radnika

Europska udruga graditelja (EBC) pozdravila je odobrenje sporazuma o reviziji Direktive o upućivanju radnika od strane Europskog Vijeća. Kao snažan pobornik potrebne revizije izvorne Direktive iz 1996. godine, EBC je zadovoljan ovim korakom koji će unaprijediti pravilno funkcioniranje unutarnjeg tržišta malih i srednjih poduzeća i obrtnika.

Europska udruga graditelja je stručno interesna organizacija osnovana 1989. kako bi predstavljala, branila i promovirala interese mikro, malih i srednjih poduzeća i obrtnika u graditeljskom sektoru u uskoj suradnji s komorama i drugim nacionalnim organizacijama i strukovnim udruženjima. Članovi EBC-a su nacionalne stručno – poslovne organizacije koje promiču interese mikro, malih i srednjih poduzeća i obrtnika. Hrvatska obrtnička komora postala je članom EBC-a 2016. godine. Uz pet pridruženih članica i partnerskih organizacija, Europska udruga graditelja predstavlja čak 2 milijuna obrtnika i malih poduzeća na razini EU, čime obuhvaća veći dio europskog graditeljskog sektora.

Upućeni radnik je zaposlenik kojeg poslodavac šalje na privremeni rad u drugu državu članicu EU. Na primjer, davatelj usluga može dobiti ugovor u drugoj zemlji i poslati svoje zaposlenike na izvršenje ugovora u toj zemlji. Upućeni radnici razlikuju se od mobilnih radnika EU-a u tome što privremeno borave u državi članici domaćina i ne integriraju se na svoje tržište rada. Naprotiv, mobilni građani EU koji idu u drugu državu članicu tražiti posao i tamo su zaposleni imaju pravo na jednako postupanje s državljanima u pristupu zapošljavanju, uvjetima rada i svim drugim društvenim i poreznim uvjetima.

EBC osobito pozdravlja:

  • pokušaj sprječavanja nepoštenog tržišnog natjecanja kroz uključivanje elemenata naknada za poslodavce
  • brisanje pravilnika od 6 mjeseci za sveukupno trajanje upućivanja radnika
  • povećanu ulogu države članice u pogledu praćenja i kontrole
  • mogućnost država članica da primjenjuju specifične kolektivne ugovore na lokalnoj ili sektorskoj razini
  • poboljšanje suradnje između država članica.

Pored ovih pozitivnih događaja, EBC žali što konačni sporazum ne predviđa nikakav prethodni ugovor o radu između zaposlenika i građevinske tvrtke prije početka bilo kakve obavljene djelatnosti u drugoj zemlji. Štoviše, EBC smatra da bi sektorski socijalni partneri trebali imati ključnu ulogu u određivanju trajanja upućivanja radnika prema stvarnoj situaciji u svom sektoru aktivnosti, umjesto da se utvrdi horizontalno vremensko ograničenje od 12 + 6 mjeseci: upućeni radnici u EU-u prosječno pružaju uslugu u drugoj državi manje od 4 mjeseca.

"Unatoč nekim nedostatcima, ovaj uravnoteženi sporazum poboljšat će ravnopravno natjecanje malih i srednjih poduzeća i obrtnika, budući da su upućeni radnici oko 5% ukupne građevinske radne snage, više od 40% svih poslanih radnika u EU. Kada će revidirano objavljivanje pravila o upućivanim radnicima biti primjenjivo u više od dvije godine, bit će ključno osigurati njihovu pravilnu primjenu u cijeloj Europskoj uniji. U skoroj budućnosti, također ćemo morati osigurati bolju provedbu sustava Europskeunije kroz novu Europskuorganizaciju rada i reviziju Direktiva o Koordinaciji Sustava Socijalne Sigurnosti ", izjavio je predsjednik EBC-a Patrick Liebus.

Izvor: HOK