Najavljeno otvaranja terasa ugostiteljskih objekata korak je ka normalizaciji poslovanja, iako za većinu ugostitelja takav oblik rada neće donijeti prihode kojima bi mogli podmirivati sve troškove
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a pozdravlja najavljeno popuštanje epidemioloških mjera i mogućnost rada terasa ugostiteljskih objekata. No, upozoravaju kako će na taj način funkcionirati samo dio kapaciteta pojedinih ugostiteljskih objekata, a u obzir treba uzeti i teritorijalne razlike, jer rad na otvorenom uvelike ovisi o vremenskim prilikama.
„Prvenstveno, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a očekuje nastavak postojećih ekonomskih mjera - potpora za očuvanje radnih mjesta dok god traje kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa te naknadu fiksnih troškova. Uz te osnovne zahtjeve, predložili smo niz konkretnih prijedloga čija primjena će omogućiti da ugostiteljska djelatnost preživi ovo teško poslovno razdoblje“, rekao je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.
Također, prema resornim institucijama upućeni su prijedlozi mjera za koje Ceh ugostitelja HOK-a smatra kako trebaju odmah stupiti na snagu, jer će se njima osigurati opstanak ovog sektora, koji je u krizi pretrpio najveću štetu.
Prijedlozi Ceha ugostitelja HOK-a su sljedeći:
- Proširivanje postojećih dozvola za usluživanje na otvorenom. Pokrenuta je inicijativa za privremeno korištenje terasa ugostiteljskih objekata na većoj površini od ranije utvrđene rješenjem tijekom 2021. godine, na mjestima gdje je to moguće provest bez narušavanja prostora.
- Produljenje roka za plaćanje PDV-a na 2 mjeseca. Omogućiti izmjenom postojećih propisa dodatan vremenski rok u kojem je potrebno izvršiti plaćanje PDV-a na 60 dana, za vrijeme trajanja epidemioloških mjera koji propisuju restrukcije u poslovanju.
- Isporuka repromaterijala ugostiteljstvu oslobođena PDV-a (posebne okolnosti) radi „cash flow“.
- Ukidanje obveze plaćanja mjesečnih akontacija poreza na dohodak i poreza na dobit u razdoblju do 31.12.2021. godine. Ovim poreznim rasterećenjem osiguralo bi se da određena sredstva „ostanu“ na raspolaganju za pokrivanje tekućeg poslovanja te time osigurala likvidnost poslovanja.
- Isplata jednokratne novčane pomoći ugostiteljskom sektoru. Predlažemo da se ugostiteljima odobre nepovratna sredstva u iznosu od 3% bruto prometa 2019., kako bi mogli pripremiti lokale i nabaviti osnovne namirnice za početak rada u svojim objektima.
- Reprogram postojećih obaveza. U dogovoru s komercijalnim bankama sve financijske obveze (glavnica, kamate) iz svih vrsta ugovora o kreditu (redovne, financijsko restrukturiranje, prisilne nagodbe itd.) odgoditi za 2022. ili za dodatnih 12 mjeseci od trenutka postizanja konsenzusa.
- Mogućnost korištenja državnih jamstava kroz program Vlade/ministarstva turizma i sporta. Započeti što skorije primjenu Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji COVID-a 19. Definirati jasne kriterije te način dobivanja/korištenja istih radi pripreme objekata za početak poslovanja te unapređenja usluge i podizanja kvalitete ponude.
IZVOR: Hrvatska obrtnička komora